Noi locuri de munca intr-un ritm moderat si o crestere a activitatii in industrie, constructii, comert si servicii pentru perioada martie-mai, pe fondul cererii mai mari din piata, arata estimarile managerilor din firme, conform datelor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS)

Comertul este categoria in care este cea mai asteptata crestere, in intervalul martie-mai. Soldul conjuctural preconizat este de +39%, comparativ cu 32% in intervalul anterior, conform News.ro

Soldul conjunctural reflecta diferenta dintre asteptarile pozitive si cele negative exprimate de catre managerii chestionati. Un sold pozitiv reflecta un numar mai mare de companii care au asteptari de crestere a activitatii sau a comenzilor, in timp ce un sold conjunctural negativ reflecta asteptari de scadere a activitatii in sectorul analizat.

In ce sectoare anticipeaza managerii ca vor fi noi angajari

Raportul anterior privind tendintele economice, publicat la finalul lunii februarie, indica o crestere a activitatii in toate sectoarele pentru perioada februarie-aprilie, insa managerii anticipau noi angajari doar in comert si in servicii.

In industria de prelucrare, managerii se asteapta la o crestere moderata a activitatii, cu un sold conjuctural de +15%, insa exista diferente semnificative intre diferitele sectoare industriale.

"Cresteri accentuate sunt asteptate in activitatea de fabricare a bauturilor (sold conjunctural +47%) si in activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +41%). In industria metalurgica se prognozeaza scadere a activitatii (sold conjunctural -18%)", se arata in raportul INS.

In sectorul constructiilor, managerii astreapta o revenire a activitatii, obisnuita la inceputul primaverii, cu o diferenta intre estimarile pozitive si cele negative de +27% in perioada martie-mai. In servicii, managerii au asteptari ceva mai modeste, cu un sold conjunctural pozitiv de +14%.

Desi se asteapta la o crestere a activitatii in toate sectoarele, managerii nu prevad decat un avans modest al angajarilor. Astfel, in constructii se asteapta cea mai mare majorare a numarului de salariati, cu un sold conjunctural de +9%, in timp ce in comert si in servicii sunt estimate cresteri modeste, cu un sold conjunctural de +6%, respectiv +5%.

In industrie, numarul de angajati este prevazut sa creasca nesemnificativ pana la finalul lunii mai, cu o diferenta intre estimarile pozitive si cele negative de +2%.

Ancheta Institutului National de Statistica mai arata ca managerii se asteapta la o crestere a preturilor in comert pana in luna mai, cu un sold conjunctural de +26%, si la o stabilitate a preturilor in celelalte sectoare.

Sursa foto: Anton Watman / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Analiza: 7 din 10 companii amana plata facturilor
Setari Cookie-uri