Ministerul Agriculturii a stabilit un calendar de actiuni la nivelul tarii pentru inregistrarea si recunoasterea produselor alimentare autohtone la nivel european, urmatoarele pe lista, dupa Telemeaua de Ibanesti, fiind novacul afumat din Tara Barsei, cascavalul de Saveni si carnatii de Plescoi, transmite Mediafax.

Potrivit unei informari prezentate in Guvern de catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este in curs de analiza, la Comisia Europeana, documentatia pentru inregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului ''Novac afumat din Tara Barsei'' – IGP.

Totodata, in prezent au fost depuse la MADR, in vederea analizarii si transmiterii catre Comisia Europeana, documentatiile pentru alte doua produse romanesti: ''Cascavalul de Saveni'' (jud. Botosani) si ''Carnati de Plescoi'' (jud. Buzau).

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a declarat, dupa sedinta de Guvern, ca au fost identificate inca o serie de 14 produse care se preteaza la protectia europeana. ''Ca un fapt divers, mai avem circa 16 sortimente de vin care sunt pe lista de produse cu indicatie geografica si denumire origine protejata si 8 tuici, palinci'', a precizat el.

Cat priveste kürtskalács, care se produce nu doar in Romania, ci si in Ungaria, in Cehia si Slovacia, Irimescu a spus ca spera sa se ajunga la un compromis.

''Probabil ca vom reusi in final sa facem o protectie pe regiune, pe specialitate traditionala garantata, desi la origine a fost, in 1785, atestat in Transilvania, deci dreptul nostru este clar", a subliniat ministrul.

''Pentru perioada urmatoare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a stabilit un calendar de actiuni la nivel national, de informare, consiliere si dezbateri pentru inregistrarea si recunoasterea produselor alimentare autohtone la nivel european. Pe de alta parte, pentru a incuraja operatorii economici din Romania sa adere la sistemele de calitate europene, MADR este in plin proces de pregatire pentru a fi introduse si in masura LEADER de dezvoltare locala din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 o serie de masuri de sprijin pentru promovarea produselor agroalimentare inregistrate conform schemelor de calitate nationale si europene'', arata Executivul intr-un comunicat de presa.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a prezentat, in sedinta de guvern de miercuri, la solicitarea premierului Dacian Ciolos, o informare privind produsele romanesti cu potential pentru care sunt in curs de elaborare dosare in vederea depunerii la Comisia Europeana pentru inregistrare si protectie cu denumiri de origine sau indicatii geografice.

Romania are, la ora actuala, trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat, in cursul acestei luni, omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicatie Geografica (IGP) si a branzei Telemea de Ibanesti ca produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP), dupa ce, in 2011, Magiunul de prune Topoloveni fusese inregistrat ca produs cu Indicatie Geografica Protejata.

In sedinta de guvern din 16 martie, premierul Dacian Ciolos i-a solicitat ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca impreuna cu Ministerul Finantelor Publice si cu Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri sa aiba in vedere o serie de masuri prin care sa poata fi stimulata pe viitor pregatirea dosarelor de inregistrare si protectie si de promovare a acestor produse. Un prim pas in acest sens a fost deja facut de Guvern, prin aprobarea unui memorandum privind acordarea de ajutoare de minimis operatorilor economici pentru promovare si participare la targuri si expozitii internationale.

Sursa foto: Sea Wave/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri