O posibila crestere a costurilor cu forta de munca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ar putea determina reorientarea investitorilor straini spre alte zone, a declarat pentru Rompres presedintele Camerei de Comert Romano- Britanice, Raymond Breden. "Unul dintre motivele pentru care investitorii britanici vin in Romania il reprezinta costurile competitive", a spus Breden. in opinia sa, cateva industrii precum cea textila se lupta sa concureze impotriva unor tari din orientul indepartat precum China, unde costurile sunt foarte scazute.

Acesta considera, de altfel, ca investitorii britanici sunt in general optimisti in ceea ce priveste Romania, cu exceptia faptului ca doresc diminuarea birocratiei si construirea de noi autostrazi. "Deciziile de a investi intr-o anumita tara, se bazeaza pe mai multi factori, precum costuri, existenta unei piete de desfacere, comunicatii, infrastructura", a adaugat Breden.

in prezent, nivelul neoficial al investitiilor britanice in Romania este estimat la circa 3,5 miliarde euro (locul opt in ierarhia investitorilor), iar reprezentatul investitorilor britanici spune ca nivelul acestora va creste dupa aderare. in Romania sunt inregistrate in prezent aproape 2.000 societati cu capital britanic, principalele sectoare vizate fiind sectorul textil, cel farmaceutic, al transporturilor rutiere si al telecomunicatiilor.

Breden apreciaza ca principalele sectoare romanesti cu cele mai mari premize de dezvoltare dupa aderare, sunt infrastructura, sectorul electronic, agricultura, serviciile financiare, telecomunicatiile si sectorul imobiliar.

In primele trei luni ale anului 2006 schimburile comerciale romano- britanice s-au cifrat la 519 milioane dolari, dupa ce in 2005 volumul acestora a depasit doua miliarde dolari. Anul trecut exporturile romanesti in Marea Britania s-au cifrat la 1,2 miliarde dolari (in crestere cu circa 7 la suta fata de anul precedent), iar importul a fost de circa 933 milioane dolari (in crestere cu 3,3 la suta).