Romania si Bulgaria vor avea o serie de beneficii prin integrarea de la 1 ianuarie 2007, arata un studiu al Institutului pentru Studii Economice Internationale Comparate din Viena (Vienna Institute for International Economic Comparisons - WIIW).
Continuand o veche traditie, Comisia Europeana a 'lasat sa fie vazuta' o copie a proiectului de raport de catre ziaristi. Chiar daca circula diverse variante, un lucru e sigur: raportul confirma ceea ce se stia deja, chiar daca autoritatile de la Bruxelles doresc inca sa tina in sah cele doua state: Romania si Bulgaria vor fi membre UE in 96 de zile.

Data este certa: 1 ianuarie 2007. Intrebarea care se pune acum este ce castiga si ce pierde Romania prin integrare, noteaza Institutul pentru studii comparate din Viena. Potrivit acestuia, beneficiile se vor vedea in special in activitatea de comert, la nivelul cresterii economice, in materie de investitii si prin infuzia de fonduri europene, anunta Rompres.

Economic vs politic

Din punct de vedere economic, predictiile pe termen mediu pentru ambele tari au fost intre 5 si 6% crestere economica anuala. Din punct de vedere politic, aderarea celor doua tari va contribui la stabilitatea in zona Balcanilor, a declarat Gabor Hunya, analist al Institutului vienez, citat de DPA.

In opinia cercetatorilor, probleme ar putea sa apara insa la la firmele mici si mijlocii, in agricultura si in industria alimentara. Hunya a avertizat ca daca aderarea ar fi fost amanata cu un an, exista riscul ca ambele tari sa-si piarda motivatia pentru reforme. Amanarea ar fi adus unele imbunatatiri de detaliu, fara sa faca o diferenta structurala, orice modificare de fond luand mai mult de un an.

Un avantaj pentru economiile noilor-veniti il ofera diferenta de salarii fata de vestul Europei. Salariile din Romania si Bulgaria sunt o treime din media membrilor UE in formula de 15 membri (inainte de 1 mai 2004), respectiv 70% din media din cele zece state care au aderat acum doi ani. O apropiere a nivelului mediu de salarizare va lua decenii.

Potrivit lui Hunya, nu sunt de asteptat schimbari majore in ceea ce priveste productia. Exista in continuare diferente mari in termeni industriali si de logistica intre cele doua tari si vest. Chiar daca unele facilitati de productie au fost mutate in aceste tari, in special in ceea ce priveste productia de mobilier, imbracaminte sau incaltaminte, vanzarile pe piata interna au fost puternic afectate de importurile din China.

Restrictii pentru muncitorii romani

In ceea ce priveste migratia fortei de munca, este de asteptat ca cele mai multe dintre statele UE sa introduca restrictii temporare in privinta muncitorilor bulgari si romani.

Totodata, somajul a scazut in cele doua tari, la 10% in Bulgaria si 7% in Romania. Salariul mediu este de 163 de euro in Bulgaria si 264 de euro in Romania, potrivit cercetatorilor vienezi.

In acest context, EurActiv a incercat o trecere in revista a sectoarelor care vor iesi in minus sau in plus dupa integrare.

Potrivit site-ului, textilele, confectiile si pielaria au inregistrat scaderi record in anul 2005. Slaba lor performanta este ingrijoratoare, fiind vorba de sectoare in care tara noastra este specializata si care, pana nu demult, propulsau productia industriala si exporturile.

Celelalte doua domenii esentiale pentru industrie si cresterea economica sunt prelucrarea lemnului si productia de mobila. Acestea sunt singurele care, potrivit specialistilor, se mentin pe linia de plutire si mai au sanse sa salveze scufundarea lenta a industriei de prelucrare in general.

In materie de prelucrare a lemnului, Romania a inregistrat o crestere medie de 16% in perioada 1999-2004. Ca procent in structura industriei, acest sector este in crestere de la 1,8% in 1994 la 2,7% in 2003.

In UE, acest sector a inregistrat o rata medie de crestere anuala de 1,1% la valoare adaugata si de 2,4% la productivitatea muncii.

Conform analistilor, o lege veche a economiei spune ca, daca industria prelucratoare nu creste cu peste 3% intr-un an, cresterea economica a unei tari este in pericol. Datele din studiile de specialitate arata ca Romania se apropie ingrijorator de acest prag. Cauza este performanta slaba a sectoarelor cheie, cu ponderi importante la export.

In schimb, alte sectoare care, potrivit analizelor de specialitate, ar trebui incurajate, nu au fost bagate in seama in Romania: masinile electrice, tehnica de calcul si echipamente de telecomunicatii, mijloace de transport. Ele au un potential enorm de crestere, dar deocamdata nu exista multe actiuni si efecte concrete in aceste domenii.

'Am efectuat o analiza asupra evolutiei economice din 169 de state, pe timp de 25 de ani, care a demonstrat fara nici un echivoc ca tarile care au dezvoltat industria prelucratoare intr-un ritm mai puternic au dezvoltat un anumit ansamblu de sectoare. Acestea sunt: masinile electrice, mijloace de calcul, echipamente de telecomunicatii, aparate de masura, mijloace de transport rutier, masini si echipamente. in Romania nu s-a dezvoltat nici unul dintre acestea. Cu o singura exceptie: investitiile realizate de o multinationala din domeniul auto. in afara de aceasta, nu avem in Romania firme puternice, filiale ale multinationalelor care sa impinga in fata aceste domenii', a declarat Cezar Mereuta, vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica (CERME).

Pariurile 'necastigatoare' ale Romaniei

Tara noastra a pariat pe cateva domenii care, in prezent, pot fi considerate 'necastigatoare', raportat la competitivitatea lor pe plan extern, mai ales in relatiile cu Uniunea Europeana. La textile, imbracaminte si pielarie-incaltaminte, socul concurentei produselor chinezesti a adus aproape in pragul falimentului producatorii din Romania si UE in egala masura. Industria alimentara si de bauturi prezinta o situatie paradoxala: este bine 'infipta' pe plan intern, dar are performante aproape zero la export.

In domeniul industriei textile, Romania a inregistrat o scadere de 3% in medie, in perioada 1999-2004. in UE, acest sector reprezinta 8% din valoarea adaugata bruta, in totalul industriei prelucratoare, in scadere ca productie. Media de scadere in anii 1993-2004 este de 2%. Provocari esentiale: inovatia, drepturile de proprietate intelectuala, competitia tarilor cu forta de munca ieftina. Restructurarile sunt cheia pentru cresterea performantei.

Industria alimentara, considerat sector cu avantaj relativ global si relativ stabil, a scazut continuu ca procente in structura productiei industriale, cel mai mult de la 18% in 1998 la 12% in 2002. Acum este de 13%.

In UE, acest sector reprezinta 20% din valoarea adaugata bruta din industria prelucratoare si este caracterizata prin rate de crestere medii si ridicate. Cele mai mari provocari tin de legislatie si inovatie.

Slaba performanta a sectoarelor cheie ale industriei de prelucrare, din ultimul an, nu confera perspective prea incurajatoare nici pentru anul acesta sau 2007. Integrarea in Uniunea Europeana va surprinde neplacut intreprinzatorii care nu si-au pus la punct sistemele de management al calitatii sau standardele de mediu.

Acesta reprezinta, potrivit expertilor, numai unul dintre factorii care vor da dureri de cap companiilor romanesti. 'Sectoarele industriale trec acum printr-o restructurare fortata. Pentru majoritatea firmelor, aceasta restructurare inseamna reducerea cotelor de piata si a marjelor de profit. in principiu, restructurarea a constat in o serie de presiuni conjuncturale: cursul de schimb, liberalizarea comerciala prin acordurile internationale', a explicat Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), citat de EurActiv.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri