Un numar mare de romani si firme cu datorii catre bugetul de stat vor scapa de publicarea datelor de identificare pe o „lista a rusinii” pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), intrucat aceasta creste cuantumul minim al datoriilor la buget care se vor publica atat in cazul persoanelor fizice, la 1.500 de lei, de la 100 de lei anterior, cat si in cazul altor contribuabili cu obligatii restante.

Printre motivele invocate de ANAF pentru modifcarea pragurilor se numara costurile determinate de notificarea contribuabililor care s-ar fi incadrat in vechile praguri.

"In procesul de analiza a oportunitatii modificarii prevederilor ordinului 558/2016 au fost luate in considerare atat scopul de a preveni si reduce arieratele la bugetul general consolidat, cat si costurile necesare notificarii, astfel incat se impune modificarea plafoanelor obligatiilor fiscale restante, care se vor publica pe pagina de internet www.anaf.ro", potrivit unui comunicat al ANAF.

Lista cu datorii catre buget urmeaza sa fie publicata pe site-ul ANAF pe 30 aprilie.

Pragurile pentru datorii care aduc un contribuabil pe "lista rusinii" sunt, potrivit unui proiect de ordin publicat pe site-ul ANAF:

  • 100.000 lei, in cazul marilor contribuabili
  • 50.000 lei, in cazul contribuabililor mijlocii
  • 10.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care au obligatii fiscale restante aferente activitatilor economice desfasurate independent sau profesiilor libere
  • 1.500 lei, in cazul persoanelor fizice, altele decât cele din categoria anterioara

Anterior, printr-un ordin al ANAF din 3 februarie pragurile pentru publicarea datoriilor au fost stabilite la:

  • 1.500 lei, pentru marii contribuabili
  • 1.000 lei pentru contribuabilii mijlocii
  • 500 lei pentru ceilalti debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati in mod independent sau exercita profesii libere
  • 100 lei pentru persoanele fizice

Contribuabilii ale caror restante fiscale inregistrate trebuie publicate vor primi, in perioada imediat urmatoare, notificari continand cuantumul datoriilor, pentru a avea posibilitatea stingerii acestora sau clarificarii situatiei fiscale.

Obligatia de publicare a listei debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante este prevazuta de art. 162 din Codul de procedura fiscala aprobat in 2015. Cuantumurile de la care obligatiile fiscale restante fac obiectul publicarii pe pagina de internet a ANAF si Procedura de publicare a listelor debitorilor si cuantumul obligatii fiscale restante inregistrate au fost aprobate prin ordin al presedintelui ANAF.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri