Comisia Europeana (CE) a anuntat ca a deschis o investigatie pentru a verifica daca anularea datoriilor istorice ale Oltchim de catre statul roman reprezinta ajutor de stat, situatie in care, potrivit opiniei preliminare a CE sprijinul nu ar putea fi considerat compatibil cu normele UE, inclusiv din vina autoritatilor statului roman, care nu au transmis planul de restructurare catre executivul comunitar.

Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, interventiile publice in activitatea societatilor sunt considerate a nu constitui ajutoare atunci cand un operator privat ar fi actionat in acelasi mod. Comisia va evalua daca acesta a fost cazul pentru creditorii publici si furnizorii Oltchim sau daca, dimpotriva, masurile publice au oferit Oltchim un avantaj economic fata de concurentii sai si constituie ajutoare de stat.

In cazul in care Comisia Europeana va concluziona ca Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua daca ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizeaza anumite categorii de ajutoare. Intrucat Oltchim este o societate aflata in dificultate financiara, singura categorie de ajutoare permisa ar fi reprezentata de ajutoarele pentru salvare si restructurare.

Un astfel de ajutor poate fi considerat compatibil in cazul in care societatea are un plan de restructurare viabil, aprobat de catre Comisia Europeana, care asigura restabilirea viabilitatii sale pe termen lung, si aceasta contribuie la costurile de restructurare.

Romania nu a transmis Comisiei planul de restructurare

„Romania nu a notificat Comisiei un plan de restructurare pentru Oltchim. Mai exact, planul de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar are un alt scop si nu pare a intruni criteriile prevazute de orientari. Prin urmare, in acest stadiu opinia preliminara a Comisiei este ca, daca se va constata ca masurile supuse investigatiei constituie ajutoare de stat, acestea nu ar putea fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat”, se arata in comunicatul CE.

In plus, Comisia Europeana este preocupata de faptul ca procesul de privatizare al Oltchim, astfel cum este planificat in prezent, poate conduce la o continuitate economica intre Oltchim si viitorul cumparator.

„Cu toate acestea, Comisia saluta faptul ca autoritatile romane si-au manifestat acum intentia de a se asigura ca procesul nu conduce la o continuitate economica, pentru a evita situatiile in care un cumparator ar beneficia de ajutoarele acordate in trecut Oltchim si ar putea fi obligat sa le ramburseze, se arata in comunicatul Comisiei”, noteaza Comisia Europeana.

Deschiderea unei anchete ofera partilor terte interesate posibilitatea de a prezenta observatii si nu anticipeaza rezultatul acesteia, afirma executivul comunitar.

Comisia Europeana va examina in special:

  • acumularea datoriilor fata de Autoritatea romana pentru Administrarea activelor Statului (AAAS);
  • anularile de datorii de catre AAAS si diferite intreprinderi de stat in cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar;
  • sprijinul acordat Oltchim de doua societati de stat (CET Govora si Salrom) care, in ciuda deteriorarii situatiei financiare a Oltchim, au continuat sa aprovizioneze Oltchim cu energie electrica, abur si solutii saline.

Ministerul Economiei - investigatia este importanta pentru clarificarea situatiei Oltchim

Ministerul Economiei a notat, intr-un comunicat, ca investigatia Comisiei este un pas important pentru clarificarea procesului de reorganizare economica si de vanzare a companiei.

"Investigatia demarata de Comisia Europeana va duce la clarificarea unor probleme vechi ale companiei Oltchim si va decide daca statul s-a comportat ca un creditor privat fata de Oltchim. In contextul perspectivelor favorabile de vanzare ale companiei, clarificarea acestor aspecte este importanta pentru a oferi siguranta juridica potentialului investitor. Mentinerea activitatii industriale in zona Ramnicu Valcea si pastrarea locurilor de munca sunt prioritare pentru noi", a declarat viceprim-ministrul Costin Borc.

Oltchim este una dintre cele mai mari societati petrochimice din Romania si din sud-estul Europei. Statul roman detine un pachet de control de 54,8 % in cadrul societatii. In ianuarie 2013, Oltchim a fost declarata insolventa. De atunci, aceasta a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (si aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizand plata datoriilor anterioare din incasarile pentru o viitoare privatizare. Avand in vedere faptul ca pretul de vanzare estimat in eventualitatea unei privatizari nu ar acoperi intreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulari totale sau considerabile ale datoriilor.

Oltchim a avut anul trecut un profit net preliminat de 2,308 miliarde lei, determinat de anularea datoriilor, de la pierderi de 459,32 milioane lei in anul 2014.

Compania de stat din Ramnicu Valcea se afla in insolventa din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vanzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.

Statul a incercat in mai multe randuri privatizarea Oltchim, dar fara success. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu si-a exprimat interesul sa preia compania.Combinatul este detinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din actiuni, PCC SE cu 32,34% si de alti actionari, cu 12,85%.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri