Romania va majora cu inca 20% accizele pentru alcool si bauturi alcoolice, din 2008, timp de doi ani, daca propunerea Comisiei Europene de modificare a accizelor pentru aceste produse va fi acceptata de catre Parlamentul European, informeaza un comunicat al Delegatiei CE la Bucuresti.
Comisia Europeana a transmis Parlamentului European si statelor membre UE, reunite in Consiliul Uniunii, o propunere de crestere a accizelor pentru bere, produse intermediare si alcool cu 10-20%, pentru a corela valoarea accizelor cu nivelul inflatiei din perioada 1993-2005 care a fost de 31%. Propunerea are ca scop mentinerea valorii reale a accizelor si ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2008.

Armonizarea va dura un an sau doi ani, insemnand o perioada de tranzitie care depinde de nivelul inflatiei. Tarile in care aplicarea directivei va creste acciza cu mai mult de 10% beneficiaza de o perioada de tranzitie de 1 an, iar acolo unde aplicarea inseamna o crestere de peste 20%, cum este si cazul Romaniei, se acorda o perioada de tranzitie de 2 ani. In plus, perioada de revizuire poate fi prelungita de la 2 la 4 ani, informeaza NewsIn.

In iunie, Finlanda a anuntat ca va incerca, in perioada in care detine presedintia UE, sa promoveze majorarea accizelor la produsele din alcool. Intentia Finlandei a avut la baza un raport al CE, numit "Alcoolul in Europa" care prezenta unele statistici socante despre obiceiurile alcoolice ale cetatenilor UE. Astfel, majorarea taxelor aplicate alcoolului ar putea fi o masura pentru stoparea consumului de alcool.

"Daca accizele la alcool ar fi majorate cu 10% atunci am putea salva de la moarte anual vietile a peste 9.000 de cetateni", se arata in raport. Potrivit calendarului de majorare a accizelor din Codul Fiscal, nivelul accizelor la alcool si bauturi alcoolice va atinge nivelul din UE in 2007 si ar trebui sa nu se mai modifice in anii urmatori. Astfel, acciza pentru bere va fi 0,748 euro/hl, pentru produse intermediare va fi de 51,08 euro/hl, iar pentru alcool etilic de 750 euro/hl. Acciza la alcool, ca si cea la tutun, include si taxa pe viciu de 200 euro/hl.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri