Romania trebuie sa foloseasca calitatea de membru al Uniunii Europene pentru a aprofunda reforma economica, iar democratia, sistemul politic, administratia si justitia sa atinga cele mai inalte standarde europene, pentru a asigura aplicarea corecta a legislatiei, a declarat Dinu Patriciu, presedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania si presedintele The Rompetrol Group.
"Romania are acum, in fata, un viitor promitator si plin de incredere. Este o veste foarte buna pentru viitorul si prosperitatea romanilor. Europa deschide oportunitati imense pentru noi toti, dar nu trebuie sa uitam ca acestea inseamna si provocari. Aceasta noua Europa are nevoie de o Romanie prospera, in care aptitudinile romanilor trebuie folosite pentru a creste economia nationala, si nu pentru a fi nevoiti sa migreze in masa spre pietele mai dezvoltate din cadrul UE", a afirmat Dinu Patriciu, citat de Rompres, dupa publicarea deciziei Comisiei Europene de a admite Romania in UE la 1 ianuarie 2007.

In acest context, Grupul Rompetrol isi va aduce contributia, in mod special, la dezvoltarea securitatii energetice a Europei, se arata intr-un comunicat transmis de companie."Prezenta noastra puternica in regiunea de sud-est a continentului si acoperirea teritoriala, ce incepe din Comunitatea Statelor Independente si pana in Franta si Spania, poate constitui o punte intre cererea de energie din Vest si oferta de resurse din Est. Fiind unul dintre cei mai mari angajatori din Romania, Rompetrol - care are afaceri in 13 tari - va continua sa creeze locuri de munca la nivel european pentru romani si pentru a construi prosperitatea pe care tara noastra o merita", a subliniat Dinu Patriciu.

Babiuc: Pentru Romania este esentiala raportarea la piata UE dupa ianuarie 2007

Comunitatea de afaceri din Romania a sustinut permanent aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si in momentul de fata exista multumirea ca cei sapte ani de reforme si eforturi de adaptare la acquis-ul comunitar vor fi recunoscuti odata cu integrarea la 1 ianuarie 2007, a declarat, marti, pentru Rompres, Victor Babiuc, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

"In ultimii ani, in Romania s-au inregistrat progrese importante in ceea ce priveste imbunatatirea mediului de afaceri. Mai sunt inca destule lucruri care pot fi imbunatatite, in special in zone precum accelerarea rezolvarii proceselor comerciale, intarirea disciplinei financiare, reducerea arieratelor in economie sau protejarea creditorilor", a spus Babiuc.

Presedintele CCIR a subliniat, insa, ca romanii trebuie sa fie constienti ca aderarea la UE reprezinta intrarea intr-un club select si exigent, in care firmele romanesti vor trebui sa invete reguli noi, sa profite de ferestrele de oportunitate pe care le ofera accesul pe Piata Interna Unica Europeana.
"Orice deficienta a mediului de afaceri reduce competitivitatea firmelor romanesti. In acelasi timp, mediul de afaceri romanesc este constient ca insasi Uniunea Europeana se afla intr-un proces de reforma si schimbare, de integrare in fluxurile economice globale, proces de reforma subsumat Strategiei Lisabona", a relevat Victor Babiuc.

Potrivit sefului CCIR, pentru Romania prioritatea etapei post-aderare o reprezinta cresterea competitivitatii si productivitatii muncii pentru reducerea decalajelor care o separa de celelalte tari membre UE.

"In acest domeniu, reformele nu au reusit sa depaseasca abordarile nationale si cerintele de flexibilitate a pietei muncii, cresterea spiritului antreprenorial, intensificarea ritmului de transfer tehnologic si proprietate intelectuala. In contextul integrarii Romaniei ca stat membru cu drepturi depline in UE, dezvoltarea mediului de afaceri trebuie bazata pe profesionalism, pe cunoasterea parghiilor si mecanismelor specifice economiei de piata, a componentelor fiscale, bugetare si structurale privind politicile comerciale, industriale si de inovare, precum si pe cunoasterea profunda a problemelor specifice IMM. In noua etapa in care pasim, incepand cu ianuarie 2007, raportarea la piata este fundamentala", a precizat Victor Babiuc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri