Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), prin Directia generala a vamilor, implementeaza de la 1 mai Codul Vamal Unional, prin care sunt stabilite proceduri comune si armonizate la nivelul UE, printre cele mai importante noutati fiind introducerea unui sistem electronic de schimb de informatii si dreptul la opinie al operatorului economic, in timp ce simplificarea procedurilor are in centru conceptul de operator economic autorizat, aflat intr-o relatie de incredere cu Vama.

Codul stabileste proceduri comune si armonizate la nivelul intregii Uniunii Europene, in scopul facilitarii activitatii comerciale. Astfel, indiferent de statul membru in care sunt declarate marfurile, se aplica aceleasi reguli si, odata ce au fost indeplinite formalitatile vamale, acestea pot circula liber sau pot fi comercializate pe intreg teritoriul UE.

"Noul Cod Vamal va facilita activitatea comerciala si va asigura protectia pietei interne. Cooperarea directa mai rapida cu partenerii comerciali va securiza lanturile de aprovizionare si va simplifica relatia dintre mediul de afaceri si autoritatile vamale. Implementarea Noului Cod Vamal asigura premisele unui control vamal mai simplu si mai rapid, pana in anul 2020", a declarat presedintele ANAF, Dragos Doros, intr-o conferinta pentru prezentarea noilor reglementari.

Cele mai importante noutati promovate de noul Cod Vamal

  • Implementarea unui sistem electronic de gestiune a deciziilor vamale, incepand cu data de 1 mai 2016, care va gestiona toate schimburile de informatii intre autoritatile vamale si intre operatorii economici si autoritatile vamale.
  • Prelucrare electronica a tuturor informatiilor schimbate intre autoritatile vamale si intre operatorii economici si autoritatile vamale.
  • Operatorului economic i se ofera posibilitatea de a trimite clarificari si completari inainte de adoptarea unei eventuale decizii nefavorabile a Directiei generale a vamilor.

Schimbarile care intervin de la 1 mai nu se refera la tot comertul exterior al Romaniei, care cumulat se ridica la aproximativ la 120 de miliarde de euro, a afirmat Mihai Ionescu, co-presedinte al Consiliului de Export al Romaniei, prezent la aceeasi conferinta.

"Se refera la acea patrime, asta inseamna cam 30 de miliarde de euro la nivelul unui an, care sunt relatiile noastre comerciale cu tarile extracomunitare", a spus el.

Potrivit obiectivelor Comisiei Europene, asumate de toate cele 28 de state membre, pana la sfarsitul anului 2020 toate schimburile de informatii intre administratiile vamale si operatorii economici, intre administratiile vamale din UE, precum si cele cu Comisia Europeana trebuie sa se desfasoare intr-un mediu complet informatizat, punand in practica conceptul de vama electronica, a spus Claudiu Ardeleanu, director general al Directiei generale a vamilor.

Din anii urmatori CE doreste sa treaca de la un regim tranzitoriu la unul definitiv pentru schimburile de marfuri in cadrul Uniunii Europene si se tinde spre impozitarea la locul de destinatie, a declarat Mariana Vizoli, sef al Directiei generale de legislatie, Cod fiscal si reglementari vamale, din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Legislatia vamala urmeaza sa fie mai bine aliniata la dispozitiile legate de colectarea drepturilor de import, fara a modifica, insa domeniul de aplicare a reglementarilor fiscale in vigoare, intrucat directivele de TVA si de accize nu au fost modificate ca urmare a schimbarilor la Codul Vamal.

"Prin noul cod se introduce un cadru juridic necesar pentru aplicarea anumitor dispozitii ale legislatiei vamale pentru schimburile comerciale unionale intre parti ale teritoriului vamal pe care se aplica dispozitiile directivei de TVA, adica Directiva 112, dar si Directiva 118 privind regimul accizelor", a spus Vizoli.

Una dintre schimbarile majore introduse consta in restructurarea regimurilor vamale, noua categorie denumita regimuri speciale ingloband din fostele regimuri suspensive si destinatiile vamale pentru care in prezent nu se depun declaratii vamale, cum ar fi plasarea bunurilor in regimuri vamale suspensive.

O alta noutate se refera la conditiile de autorizare a regimurilor vamale si a procedurilor simplificate. Acordarea acestor autorizatii va fi conditionata de indeplinirea conditiilor de operator economic autorizat.

"Codul vamal modifica si criteriile de acordare a acestui statut, de operator economic autorizat, in sensul ca vor fi mai multe cerinte pe care agentii economici vor trebui sa le indeplineasca pentru a obtine acest statut de incredere. Unul dintre noile creterii il reprezinta, de exemplu, standardele de competenta pentru clarificarea profesionala pe care trebuie sa le indeplineasca operatorul vamal in cadrul societatii respective. In functie de tipul autorizatiei acordate, operatorii economici autorizati ar trebui sa poata profita la maxim de utilizarea generalizata a simplificarilor vamale sau sa profite de facilitatile in materie de securitate si siguranta, inclusiv de amanarea platii in vama a TVA”, a declarat oficialul din Ministerul Finantelor Publice.

Deocamdata, in Romania exista categorii restranse de operatori economici care nu platesc TVA in vama pentru importurile de bunuri. Una dintre aceste categorii sunt acesti operatori economici autorizati.

Plata de TVA in vama dezavantajeaza Romania, intrucat multi importatori activi si pe piata locala, aleg sa-si deruleze operatiunile in alte state UE, mai ales in tarile vecine. Marfurile importate in statele respective, de asemenea membre UE, pot ajunge ulterior si in Romania, iar statul pierde incasari din taxe, a afirmat Mihai Ionescu.

Garantii unice pentru regimuri speciale, dar nu si pentru TVA si accize

De asemenea, noul Cod vamal propune utilizarea unei garantii unice pentru toate categoriile de regimuri speciale, aceasta garantie urmand sa fie globala si sa acopere mai multe tranzactii, dar nu se intentioneaza perceperea de garantii pentru TVA si accize la bunurile plasate in aceste regimuri suspensive, pentru a nu ingreuna sarcina fiscala a operatorilor care tranzactioneaza astfel de bunuri si avand in vedere ca potrivit legislatiei fiscale ei beneficiaza de scutiri de TVA si de accize, a spus Vizoli.

"Pentru a oferi o gura de oxigen operatorilor economici, garantiile se vor opri la taxele vamale si nu vor avea in vedere si celelalte taxe, cum ar fi accizele si TVA. Sigur ca aceasta masura va fi compensata de o analiza de risc mai aprofundata pentru a nu avea surprize neplacute pe parcurs", a adaugat Claudiu Ardeleanu, seful Directiei generale a vamilor.

Pana la sfarsitul anului 2020, Directia generala a vamilor intentioneaza sa inlocuiasca toate procedurile vamale pe support de hartie cu proceduri electronice, cu scopul de a crea un mediu electronic pentru vama si comert.

Acest proiect urmareste doua obiective: intarirea securitatii la frontierele externe ale Uniunii Europene si facilitarea schimburilor comerciale cu statele terte, a afirmat seful directiei pentru vami a ANAF.

Printre elementele de noutate introduse in Codul vamal se numara si mai multe concepte si definitii.

Alta noutate adusa de ANAF este dreptul de a fi ascultat

"Asta inseamna ca inainte de a fi luata o decizie nefavorabila pentru solicitant, autoritatea vamala trebuie sa-I comunice motivele care stau la baza acestei decizii si sa-i acorde un termen pentru exprimarea punctului de vedere", a explicat seful Directiei generale a vamilor.

Regimurile vamale, de asemenea, sunt reorganizate. Alte schimbari se refera la drepturile persoanelor in domeniul vamal, la factorii pe baza carora se aplica taxele la import, la datoria vamala, la depozitarea temporara a marfurilor, la statutul vamal al marfurilor, la regimurile speciale, la marfuri scoase de pe teritoriul vamal al uniunii, la valabilitatea unor autorizatii, etc.

In centrul procesului de simplificare derulat de Directia generala a vamilor se afla agentul economic autorizat

"In materie de simplificari vamale as vrea sa retineti ca in centrul acestora se afla agentul economic autorizat. Un concept care sta la baza relatiei de incredere intre autoritatea vamala si operatorii economici si care permite ca aceasta relatie sa se dezvolte in sprijinul operatorului economic si care sa permita, de asemenea, securizarea intregului lant logistic, de aprovizionare si desfacere, notiune care a capatat o expresie deosebita dupa atentatele care au avut loc in SUA in 2001", a afirmat seful Directiei generale a vamilor, din cadrul ANAF.

Sursa foto: takegraph/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri