Procesul de simplificare derulat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu inseamna ca ANAF va opta “intotdeauna” sa ceara un volum mai mic de date, directia urmarita fiind cea a unei relatii mai simple cu contribuabilul, bazata pe informatizare si o monitorizare din partea inspectorilor fiscali care sa deranjeze mai putin agentii economici, a declarat presedintele ANAF, Dragos Doros.

"Este foarte important si aici ne straduim pe toate ariile, nu numai pe aria vamala, sa informatizam si sa avem un flux automat de date atat de la contribuabili catre ANAF, cat si de la ANAF, recte Directia vamilor, catre contribuabili", a afirmat seful ANAF intr-o conferinta de presa pentru prezentarea noilor reglementari vamale aplicabile de la 1 mai.

Una dintre schimbarile majore este implementarea unui sistem electronic de gestiune a deciziilor vamale, pentru toate schimburile de informatii intre autoritatile vamale si intre operatorii economici si autoritatile vamale.

ANAF a fost criticata pentru mai multe dintre schimbarile introduce in acest an in relatia contribuabililor cu autoritatea fiscala.

Astfel, proiectul de modificare a declaratiei 394 prin care se declara toate vanzarile si cumpararile unui agent economic platitor de TVA a fost unul din cele mai contestate de catre antreprenori, contabili si consultanti fiscali, iar propunerea de modificare si simplificare a acesteia a fost pe site-ul Guvernului a doua cea mai votata si sustinuta de mediul de afaceri dupa cea privind declaratia 088.

ANAF in general se indreapta in directia buna (…) Important este sa nu ne oprim

“Noi mai avem eforturi despre care stiti si anume ca ANAF, la randul sau, se pregateste de schimbari care probabil ca in curs de 2-3 ani vor fi simtite si in piata. Este vestitul program RAMP (proiectul de modernizare a administratiei fiscale, n.r.) cu Banca Mondiala, prin care ANAF se schimba din temelii, in sensul ca va avea un nou sistem informatic, cu noi proceduri”, a afirmat Dragos Doros.

Simplificarea derulata de ANAF nu presupune intotdeauna colectarea de date mai putine de la contribuabili, in anumite situatii volumul de informatii cerute fiind chiar mai mare, insa pentru a permite ANAF sa deruleze o monitorizare care sa deranjeze mult mai putin contribuabilul.

"Pe partea administrarii fiscale a celorlalte domenii avem in curs numeroase proiecte si suntem, in cele mari, in curs de simplificare, care nu intotdeauna insemna date mai putine, ci poate uneori mai multe, dar in acelasi principiu al simplificarii relatiei cu contribuabilul”, a declarat Dragos Doros.

Pentru ANAF este important sa obtina informatii suficiente pentru a-si crea o imagine clara, astfel incat sa fie nevoie de cat mai putine controale in teren.

"Ce inseamna simplificare pentru noi? Este ca fluxul de date sa circule in ambele sensuri fara opreliste, ca aceste date sa fie informatice si, daca se poate, deloc pe hartie, pentru ca in felul asta, avand toate acestea la dispozitie, un inspector fiscal sa poata determina probitatea operatorilor economici din birou si sa poata sa-si diminueze pe cat posibil actiunile in teren, in acest fel nederanjand prea mult activitatea operatorilor economici, dar avand un ecran foarte clar al celor care-si desfasoara activitatea in mod corect fata de cei care nu fac asta”, a explicat seful ANAF.

Agentia de Administrare Fiscala trebuie sa fie un organism corect fata de contribuabilii care vor si platesc taxele in mod corect, a reiterat Dragos Doros, adaugand ca ANAF trebuie sa fie mai atent la cei care nu vor sa-si achite taxele catre stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri