Recomandarea de marti a Comisiei Europene pentru aderarea Romaniei si Bulgariei, tari cu ratingul suveran \'BBB\', la Uniunea Europeana este benefica pentru ratingul celor doua tari si a confirmat estimarile agentiei de evaluare financiara ca aderarea sa nu fie amanata cu un an

'Recomandarea CE pentru aderarea la 1 ianuarie 2007 scoate in evidenta progresele pe care cele doua tari le-au facut pe cale reformelor si in privinta imbunatatirii institutiilor, proces care a fost pozitiv pentru ratingul celor doua tari', a declarat, citat de Rompres, directorul grupului Ratinguri Suverane ale Europei Emergente din cadrul Fitch, Andrew Colquhoun.

'Monitorizarea stricta a ambelor tari va continua si dupa integrare, mai stricta decat cea de pana acum, pentru a se sublinia faptul ca cele doua tari mai unele lucruri de facut, in special in lupta impotriva coruptiei. CE a scos in evidenta faptul ca Romania si Bulgaria este mult mai probabil sa faca viitoare progrese in interiorul Uniunii', a adaugat Colquhoun.

Romania si Bulgaria vor deveni cele mai sarace tari ale noii UE cu 27 de tari, cu Produsul Intern Brut pe cap de locuitor (masura a puterii de cumparare si a paritatii cursului de schimb) de aproximativ 30 la suta din media UE-25. Ambele tari se asteapta la asistenta financiara dupa aderare.

CE estimeaza ca ajutorul financiar s-ar putea ridica la aproximativ 11 miliarde euro pentru Romania si patru miliarde euro pentru Bulgaria pentru perioada 2007-2009 (adica 12 la suta din valoarea estimata a PIB-ului pentru anul 2006 pentru Romania si aproximativ 17 la suta din valoarea estimata a PIB-ului pentru anul 2006 pentru Bulgaria). Oricum, sumele exacte vor depinde de capacitatea tarilor de a identifica suficiente proiecte pentru care sa utilizeze fondurile precum si de aprecierea UE ca acesti bani vor fi cheltuiti efectiv.

Comisia Europeana a recomandat mai ales ca cele doua tari sa fie obiectul unui auditari externe asupra agentiilor de plati in agricultura, cu potentiala suspendare de pana la un sfert a ajutoarelor in cazul in care vor fi gasite neregularitati. Bulgaria va fi supusa unei monitorizari a standardelor de siguranta a zborului, cu posibilitatea de a avea spatiul aerian inchis daca standardele liniilor aeriene ale tarii nu se vor ridica la standardele internationale.

'Fitch a luat deja in calcul viitorul acces la UE al celor doua tari, insa doar acest anunt al CE nu este suficient pentru imbunatatirea ratingului', a subliniat Colquhoun


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Onețiu: Fiecare lună de pandemie activă înseamnă 9 luni de recuperare economică
Setari Cookie-uri