'Monitorizarea stricta a ambelor tari va continua si dupa integrare, mai stricta decat cea de pana acum, pentru a se sublinia faptul ca cele doua tari mai unele lucruri de facut, in special in lupta impotriva coruptiei. CE a scos in evidenta faptul ca Romania si Bulgaria este mult mai probabil sa faca viitoare progrese in interiorul Uniunii', a adaugat Colquhoun.
Romania si Bulgaria vor deveni cele mai sarace tari ale noii UE cu 27 de tari, cu Produsul Intern Brut pe cap de locuitor (masura a puterii de cumparare si a paritatii cursului de schimb) de aproximativ 30 la suta din media UE-25. Ambele tari se asteapta la asistenta financiara dupa aderare.
CE estimeaza ca ajutorul financiar s-ar putea ridica la aproximativ 11 miliarde euro pentru Romania si patru miliarde euro pentru Bulgaria pentru perioada 2007-2009 (adica 12 la suta din valoarea estimata a PIB-ului pentru anul 2006 pentru Romania si aproximativ 17 la suta din valoarea estimata a PIB-ului pentru anul 2006 pentru Bulgaria). Oricum, sumele exacte vor depinde de capacitatea tarilor de a identifica suficiente proiecte pentru care sa utilizeze fondurile precum si de aprecierea UE ca acesti bani vor fi cheltuiti efectiv.
Comisia Europeana a recomandat mai ales ca cele doua tari sa fie obiectul unui auditari externe asupra agentiilor de plati in agricultura, cu potentiala suspendare de pana la un sfert a ajutoarelor in cazul in care vor fi gasite neregularitati. Bulgaria va fi supusa unei monitorizari a standardelor de siguranta a zborului, cu posibilitatea de a avea spatiul aerian inchis daca standardele liniilor aeriene ale tarii nu se vor ridica la standardele internationale.
'Fitch a luat deja in calcul viitorul acces la UE al celor doua tari, insa doar acest anunt al CE nu este suficient pentru imbunatatirea ratingului', a subliniat Colquhoun
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: