Exporturile Romaniei in tarile francofone au insumat, in primele sapte luni, ale acestui an 4,7 miliarde euro (31,9% din exporturile totale), in acelasi timp importurile cifrandu-se la 5,2 miliarde euro (24,1% din importurile totale), informeaza un comunicat al MEC.
Potrivit comunicatului Minsiterului Economiei si Comertului (MEC), remis, miercuri, agentiei NewsIn, exporturile de produse romanesti in statele francofone (inclusiv observatori) au crescut cu 21,9% fata de perioada similara a lui 2005, o crestere similara inregistrandu-se si in cazul importurilor.

Principalii parteneri de export ai Romaniei, din grupa tarilor membre si asociate la Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF), se localizeaza in Europa, pe locul intai fiind Franta (cu o pondere de 7,56% in totalul exportului Romaniei in primele sapte luni ale anului 2006), urmata de Bulgaria (2,83%), Grecia (1,98%), Moldova (1,07%), Belgia (1,54%), Elvetia (0,6%) si Macedonia (0,25%), iar din afara zonei europene sunt: Egipt (0,7%), Liban (0,57%), Canada (0,24%), Maroc (0,23%) si Tunisia (0,16%), informeaza NewsIn.

Principalii parteneri la import, din grupa tarilor membre si asociate la OIF, au fost Franta (cu o pondere de 6,7% in totalul exportului Romaniei in primele sapte luni ale anului 2006), urmata de Grecia (1,19%), Belgia (1,45%), Bulgaria (0,96%), Elvetia (0,91%) si Moldova (0,23%), iar din afara Europei: Egiptul (0,3%) si Canada (0,46%). Potrivit MEC, Romania are relatii comerciale mai intense cu statele observatoare la OIF, dintre acestea principalii parteneri la export fiind Ungaria (cu o pondere de 4,6% in totalul exportului Romaniei in primele sapte luni ale anului curent), Austria (2,9%), Polonia (1,68%), Georgia (0,77%), Slovacia (0,65%) si Slovenia (0,43%), iar la import - Austria (cu o pondere de 3,87% in totalul importului Romaniei in primele sapte luni ale anului curent), Ungaria (3,06%), Polonia (2,59%), Slovacia (1,11%) si Slovenia (0,46%).

Schimburile comerciale cu tarile participante la Sommet-ul Francofoniei sunt dominate de produsele cu valoare si complexitate mare (masini si echipamente electrice, echipamente de transport, produse chimice si petrochimice). Ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, a spus, citat de comunicatul institutiei ca in perioada 1990 -2006, Franta s-a numarat constat in topul primilor cinci parteneri comerciali ai Romaniei. Schimburile comerciale bilaterale au avut o evolutie dinamica in ultimii 5 ani, exportul romanesc in Franta situandu-se, la sfarsitul anului trecut, la cel mai inalt nivel din istoria relatiilor economice romano-franceze".

Potrivit lui Winkler, Romania si-a propus pentru 2006 "diversificarea si intensificarea relatiilor comerciale bilaterale cu Franta stimuland si cresterea schimburilor comerciale la peste patru miliarde euro". In 2005, volumul schimburilor comerciale cu Franta a fost de 3,852 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 7,03 % din totalul schimburilor comerciale ale Romaniei.

Exporturile romanesti au fost in valoare de 1,656 miliarde euro la finele lui 2005 si au crescut in perioada 1991-2005 de 12 ori. Principalele grupe de marfuri exportate in Franta anul trecut au fost materialele textile si articole din acestea, masinile, aparatele si echipamentele electrice, mobila si articolele de interior, vehiculele si echipamentele de transport, incaltamintea, metalele comune si articolele metalice, precum si masele plastice.

Importurile romanesti din Franta s-au cifrat in 2005 la 2,195 miliarde euro (pondere de 6,74%). Principalele grupe de marfuri de import sunt masinile, aparatele si echipamentele electrice, vehiculele si echipamentele de transport, produsele chimice, materialele textile si articole din acestea, masele plastice si cauciucul. Dupa primele sapte luni ale lui 2006 nivelul schimburilor comerciale bilaterale se cifreaza la 2,595 miliarde euro, cu 21% mai mult fata de aceeasi perioada a anului anterior.Exporturile au ajuns la 1,125 miliarde euro iar importurile au atins valoarea de 1,469 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri