O normalizare la nivel de legislatie fiscala, care in prezent sufoca mediul de afaceri prin birocratie, ar putea avea un impact pozitiv pentru economie comparabil cu cel al introducerii cotei unice de impozitare in urma cu peste un deceniu, a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.

"Poate nu este cel mai bun exemplu, dar este fara discutie un exemplu, de la legislatia cotelor progresive de impozitare la cota unica prima faza, ca dupa aceea li s-a facut frica si nu a mai fost cota unica", a spus seful AOAR.

Cota unica de impozitare a veniturilor, de 16%, a fost introdusa in Romania in 2005, inlocuind precedentul sistem de impozit progresiv. Noul sistem de impozitare a vizat sustinerea cresterii economice prin atragerea de investitii, reducerea birocratiei si incurajarea consumului.

Simplificarea adusa la nivel de legislatie fiscala prin cota unica a creat un mediu atractiv pentru investitii si a stimulat cresterea economiei, a afirmat Florin Pogonaru.

"Simplificarile au fost substantiale si efectele au fost substantiale in privinta cresterii (economice, n.r.), in privinta atragerii de investitii straine si asa mai departe. Dupa care ni s-a facut frica de cota unica si de fapt am facut-o diferentiata si este diferentiata pe diverse ... de fapt s-au strecurat diverse reglementari ale Ministerului Finantelor pe diverse clase de contribuabili, deci este foarte sofisticata inclusiv cota unica. Dar cred ca la noi a fost un exemplu vadit de simplificare, cu efecte care s-au vazut imediat in atragerea de investitii straine in primul rand", a spus Florin Pogonaru.

Chiar daca initial veniturile incasate de stat au scazut, colectarile la buget s-au redresat in aproximativ doi ani, iar in al treilea au trecut peste nivelul inregistrat in 2004, prin aducerea in zona de legalitate a unei parti din veniturile inregistrate in economia gri.

Potrivit AOAR, printre cele mai importante obstacole fiscale in calea dezvoltarii economiei Romaniei se numara cresterea exponentiala a birocratiei in sarcina contribuabilului, penalitatile supradimensionate, excesul de executari silite si popriri, legislatia fiscala care descurajeaza initiativa privata, precum si lipsa informatizarii ANAF.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri