Investitiile straine directe (ISD) ar putea depasi in 2006 suma de 6 miliarde euro in Romania, indica o analiza a Economist Intelligence Unit (EIU).
Conform raportului, in 2005 Europa de Sud-Est a atras ISD in valoare de peste 10 miliarde euro, din care aproape jumatate au fost atrase de Romania. In ultimii cinci ani nivelul ISD a crescut considerabil, de la 1,1 miliarde euro in 2000, la peste 4 miliarde euro, in 2005, informeaza Rompres. Domeniile cu cel mai accentuat nivel de dezvoltare au fost industria IT&C, industria energetica, piata farmaceuticelor si industria autovehiculelor.

Conform analizei citate, trendul pozitiv va continua si in 2006, cand in primele patru luni nivelul ISD a crescut cu 130% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 2,3 miliarde euro. Polonia a raportat in aceeasi perioada ISD in valoare de 2,7 miliarde euro, Bulgaria - 765 milioane euro, iar Republica Ceha - 564 milioane euro. 2005 a fost al saselea an de crestere economica al Romaniei, dupa o lunga perioada de tranzitie la economia de piata. PIB-ul a crescut cu 4,1%. Pentru 2006 se estimeaza o crestere de 6% a PIB-ului.

ISD au generat in 2005 peste 12.400 noi locuri de munca, in special in industria auto, plasand Romania pe locul al cincilea in Europa la acest domeniu, dupa Polonia, Marea Britanie si Franta. Cea mai mare institutie fondatoare pentru Romania este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care la sfarsitul anului trecut avea semnate un numar total de 106 proiecte, cu un volum total de credite acordate de 3,2 miliarde euro. Circa 67% din investitii au fost realizate in sectorul privat.

Pana la sfarsitul anului 2005 Romania a privatizat multe sectoare ale economiei, cele mai mari privatizari fiind: Banca Comerciala Romana (2005), Petrom (2004), Banca Agricola (2001), Sidex Galati (2000), Banca Romana pentru Dezvoltare (1998) si Dacia (1997). La sfarsitul lunii aprilie 2006, din punct de vedere al capitalului investit, principalele tari investitoare in Romania erau Olanda (2,1 miliarde euro), Austria (1,8 miliarde euro), care prin privatizarea BCR devine principalul investitor, si Germania (1,29 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri