Economist Intelligence Unit (EIU) estimeaza ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 5,2%, urmata in 2007 de o crestere de 5,5%, pe masura ce investitiile si cresterea exporturilor se vor accelera, se arata in raportul Romanian Business Digest pe luna septembrie.
In primul trimestru al acestui an Romania a inregistrat o crestere reala a Produsului Intern Brut (PIB) de 6,9%, pe fondul unei cresteri a consumului privat de 10,9%, insa aceasta crestere ar urma sa se incetineasca comparativ cu 2005. In opinia analistilor de la EIU, activitatile de investitii vor continua sa fie principalul motor al cresterii economice in perioada 2006-2007, informeaza Rompres. Investitiile de capital fix au crescut cu 11,4% in primul trimestru, estimandu-se ca pe ansamblul acestui an vor creste cu 12 procente si cu 13,5 procente in 2007.

In plus, in ciuda inundatiilor de la inceputul anului, productia agricola ar urma sa creasca cu patru procente in 2006, iar sectorul industrial va realiza performante superioare estimarilor oficiale inregistrand o crestere anula de peste cinci procente. La capitolul inflatie, EIU estimeaza ca este putin probabil ca Banca Nationala a Romaniei sa-si respecte tinta de inflatie pe acest an (5% cu o marja de plus/minus un punct), pe fondul programatelor majorarii accizelor si a preturilor la energie.

In consecinta, EIU estimeaza ca la finele lui 2006 Romania va inregistra o rata a inflatiei de 6,8%, urmata de o scadere semnificativa pana la 4,8% in 2007. In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, EIU este de parere ca liberalizarea contului de capital si perspectivele pozitive privind evolutia Romaniei vor stimula intrarile de capitaluri speculative in 2006-2007, ceea ce ar putea conduce la o apreciere semnificativa a leului, in termeni reali. Astfel, la sfarsitul lui 2006 s-ar putea inregistra un raport de schimb dolar-leu de 2,67 (comparativ cu un raport de 3,11 la finele lui 2005) si un raport de schimb euro-dolar de 3,65 (comparativ cu un raport de 3,67 la finele lui 2005).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri