Romania are nevoie de o politica economica care sa sustina in special firmele mijlocii, care sa ofere acestor firme posibilitatea sa participe la dezvoltarea economica, considera reprezentanti ai investitorilor straini. industrial.
In prezent dezvoltarea economica a Romaniei se bazeaza pe consum si nu pe productie, sau expansiune sectorului. 'Prin dezvoltarea firmelor mijlocii ar putea sa se creeze o baza mai puternica pentru Romania pe termen mediu', a declarat pentru Rompres, directorul general al Camerei de Comert Romano - Germane, Dirk Rutze. Reprezentanul investitorilor germani apreciaza ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, prin concurenta salariala, vor creste si costurile cu forta de munca, si de aceea va fi nevoie de oameni calificati.

'Romania este una din multele tari in care exista oameni harnici si forta de munca ieftina, in comparatie cu Germania. Ea concureaza din acest punct de vedere cu China sau cu Ucraina. De aceea este important ca Romania sa-si etaleze posibilitatile nu numai prin publicitatea pe care si-o face in randul investitorilor, dar mai ales printr-o politica educationala inteligenta, pentru a avea pe termen mediu oameni, personal la dispozitie care sa fie interesanti pentru investitori. Pana acum Romania era interesanta, pentru ca salariile erau la nivelul celor din China, poate putin peste. Pe termen mediu insa acest lucru se va schimba. Forta de munca din Romania se va scumpi', a adaugat Rutze.

Domeniile de investitii cu cele mai mari premize de dezvoltare sunt, in opinia omului de afaceri, industria electronica, electrotehnica, prelucrarea metalelor, domeniul call-center, informatica, software, cercetare. Germania este unul dintre investitorii cu cele mai importante investitii in Romania, valoarea totala a acestora ridicandu-se la 1,259 miliarde euro (locul 3, dupa Olanda si Austria), reprezentand circa 9,54% din totalul investitiilor straine directe. Cele aproape 13.000 societati comerciale cu capital german sunt prezente in aproape toate domeniile.

Potrivit lui Rutze, investitorii germani sunt tot mai interesati sa investeasca in domeniul cercetarii in Romania. Acesta a dat exemplul concernului Infineon care a deschis in toamna anului trecut, la Bucuresti, un centru important de cercetare. Pe viitor si Renault, precum si alte firme mai mici, intentioneaza sa deschida un centru de dezvoltare si cercetare in domeniul automobilelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri