Numarul de someri a scazut, in luna martie a acestui an, cu peste 5.000 comparativ cu luna precedenta si a ajuns la 592.094, arata datele publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS), iar rata somajului a coborat la 6,4%, nivel minim de la jumatatea anului 2009 incoace, informeaza News.ro.

In februarie, numarul somerilor din Romania a scazut cu aproximativ 7.000, pana la 597.364.

Un nivel al ratei somajului de 6,4%, calculata dupa metodologia Biroului International al Muncii (BIM), nu s-a mai inregistrat din perioada mai-iunie 2009, arata seriile statistice ale INS.

"Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna martie din anul curent este de 592.000 persoane, in scadere atat fata de luna precedenta (597.000 persoane), cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (613.000 persoane).", se precizeaza in comunicatul INS.

Somajul este mai mare in randul barbatilor, cu o rata de 6,9% in luna martie, in timp ce, in randul femeilor, somajul este de doar 5,8%, mai arata datele oficiale.

Citeste si:
Rata somajului a scazut: cati romani si-au gasit job in iulie
Rata somajului a scazut:...

Autoritatile publica, constant, si numarul de someri inregistrati oficial in evidentele oficiilor pentru forta de munca.

Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la sfarsitul anului 2015, circa 436.000 de someri erau inregistrati oficial, ceea ce corespunde unei rate a somajului de doar 4,9%.

Insa conform standardelor BIM, numarul de someri este calculat prin anchete in gospodarii, care arata ca numarul de someri este, in realitate, mai mare.

Datele privind somajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de catre specialisti, pentru ca reflecta mai bine somajul real la nivel national.

Citeste si:
Statul poate incasa 10.000 lei/an de la fiecare roman bun de munca
Statul ar incasa cel putin...

Sursa foto: Tsyhun / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
INS: Rata somajului In Romania, in scadere in august