Majorarea impozitului pe cifra de afaceri a microintreprinderilor de la 1,5% la 3% a declansat o intreaga disputa intre autoritati si reprezentantii IMM-urilor. La finalul scandalului, patronii s-ar putea sa iasa in cistig.

Ordonanta de urgenta prin care Cabinetul Tariceanu a redus fiscalitatea genereaza unele semne de intrebare in rindul agentilor economici, mai ales in cel al IMM-urilor, in ceea ce priveste cota de impozitare a dividendelor. Ca sa compenseze golul din buget cauzat de aplicarea cotei unice, Guvernul a dispus cresterea impozitului pe cifra de afaceri a microintreprinderilor precum si a impozitului pe dividende de la 5% la 10%. Problema ridicata de reprezentantii mediului de afaceri este aceea ca pentru profitul aferent anului 2004, dividendele se impoziteaza cu cota stabilita pentru acest an, adica dublu. Ministrul de stat, Adriean Videanu, a dat dreptate oamenilor de afaceri. Profitul este aferent pentru anul 2004, iar impozitul pe dividende aferent profitului pe 2004 se calculeaza cu 5%. Incercam prin normele de aplicare sa corectam aceasta problema, a afirmat acesta la seminarul Anul economic 2005, organizat de Fin Media.

Pericol pentru firme

Aceesi problema se intilneste si in cazul microintreprinderilor. Presedintele Comisiei de buget, finante si banci din Senatul Romaniei, Varujan Vosganian, a spus ca exista pericolul ca pentru exercitiul financiar al trimestrului IV din 2004, microintreprinderile sa fie impozitate cu 3%, nu cu 1,5% asa cum este normal. La comisie am luat in discutie tema cu dividendele. Ni se pare ca e o retroactivitate care nu este in spiritul legii. Exista, de asemenea, pericolul ca microintreprinderile sa fie impozitate pentru trimestrul IV cu 3%, a declarat acesta.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, ne-a declarat ca majoritatea IMM-urilor duc lipsa, din ratiuni financiare, de specialisti in contabilitate, si ca atare problema modului de calculare a impozitului este destul de acuta.
Impozitarea dividendelor

Agentii economici care au avut inspiratia sa specifice in exercitiul financiar pe anul 2004 ca intregul profit sau o parte din acesta va fi utilizat pentru acordarea de dividende vor fi impozitati cu cota de 5%. Ceilalti, adica cei care au reportat profitul pe 2005, vor fi nevoiti sa aplice cota de 10%. Pentru microintreprinderi, situatia este mai clara - cifra de afaceri aferenta anului 2004 se impoziteaza cu 1,5%.
Legat de nivelul de 3% a cotei de impozitare a cifrei de afaceri, Vosganian a spus ca avut discutii nu tocmai politicoase cu asociatiile IMM-urilor. Vrem sa vedem cum va evolua economia si poate in dezbaterile parlamentare o mai indulcim, a spus acesta. Afirmatia i-a mai calmat pe reprezentantii IMM-urilor. Recent, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, spunea ca acele microintreprinderi care reclama cota mare de 3% pot trece la cota de impozit de 16%, in sensul transformarii acestora din microintreprinderi in IMM. Potrivit legislatiei, un agent economic trebuie sa indeplineasca concomitent doua conditii pentru a intra in categoria microintrepriderilor: existenta unei cifre de afaceri mai mica de 100.000 de euro si sa aiba pina la noua angajati.

Reforma fiscala, nu relaxare

In opinia lui Vosganian, masurile de ordin fiscal luate de Cabinetul Tariceanu nu reprezinta o relaxare fiscala, ci o reforma fiscala. Acesta spune ca germenii relaxarii fiscale au existat in bugetul pe 2005 al PSD, in sensul ca impozitul pe profit va scadea de la 25% la 19%, iar prin cele trei trepte de impozitare ale impozitului pe salariu s-ar fi redus cota, de asemenea, de la 23% la 19,5%. In consecinta, afirma senatorul PNL, noi nu am redus impozitul pe profit de la 25%, ci de la 19%, iar pe cel pe venit de la 19,5%.

BNR cere sprijin de la Guvern

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a declarat ieri ca demersul de reducere de a inflatiei de la 9,3% la 7% in 2005 trebuie sprijinit prin actiuni de reducere a arieratelor si limitarea cresterii veniturilor sub dinamica productivitatii. Sprijinul de care vorbeste oficialul Bancii Centrale nu poate veni decit de la Guvern. Conlucrarea foarte buna de pina acum dintre BNR si Ministerul Finantelor Publice trebuie sa se imbunatateasca si mai mult. Doar cu politica de curs si cu cea de dobinzi nu se va putea reduce rata inflatiei, a explicat Lazea. Doua dintre pirghiile de reducere a inflatiei au fost apasate pina la fund in anul precedent: politica de curs si politica fiscala. Alte instrumente care nu au ajutat la reducerea inflatiei au fost politica veniturilor si cea privind arieratele. Pe aceste doua segmente se poate pedala mai mult daca ne angajam in mod serios la reducerea inflatiei, a mai afirmat acesta. In cadrul seminarului organizat de Fin Media, Lazea a dezvaluit ca deficitul bugetar pe 2004 a fost de 1,2%, fata de tinta de 1,5%.

FMI sa nu isi mai bage coada

Varujan Vosganian s-a aratat deranjat de constringerile pe care Fondul Monetar International le impune Romaniei. Reprezentantul FMI in Romania, Graeme Justice, nu ar mai trebui sa-si mai piarda timpul constringind Guvernul sa opereze asupra veniturilor bugetare, a declarat acesta. Vosganian a spus ca pierderile la bugetul statului, ca urmare a masurilor fiscale, sint de maxim 10.000 miliarde de lei. Vosganian considera ca adevarata provocare pentru noul Executiv este trecerea de la interventionalism la management. Totodata, Vosganian considera ca Guvernul va avea tot mai putine modalitati de interventie cvasi-conjuncturala si din acest motiv ar trebui sa-si intareasca capacitatea de prevenire a riscului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri