Inspectorii antifrauda au identificat un prejudiciu de 8,3 milioane de lei produs de societatea Brennan Research & Consultants SRL si un grup de 7 societati utilizate intr-un lant de tranzactionare cu scopul de a eluda plata taxelor si a impozitelor, potrivit ANAF.

Sase dintre cele sapte companii sunt furnizori directi ai Brennan Research & Consultants.

Firma Brennan Research & Consultants a desfasurat activitate efectiva constand in colectare date, marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi pentru beneficiari din diverse domenii de activitate (retail, financiar-bancar, telefonie mobila).

"Achizitiile inregistrate de Brennan Research & Consultants de la cei 6 furnizori directi nu au fost efectuate in realitate, iar facturile au fost folosite de catre reprezentantul legal al societatii in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale", se arata intr-un comunicat al ANAF.

Ce a gasit ANAF la Brennan Research & Consultants si celelalte companii

Din analizele de risc a reiesit urmatoarea tipologie a modului de functionare a societatilor comerciale care au fost utilizate de Brennan Research & Consultants in schema de evaziune:

Citeste si:
Declaratia 2020: ce trebuie sa stii pentru a nu fi pe "radarul" ANAF
Declaratia unica 2020: ce...
  • nu functioneaza la sediul social/domiciliul fiscal declarat
  • nu detin puncte de lucru sau sedii secundare in care sa-si desfasoare efectiv activitatea
  • sediile sociale sunt declarate, in principal, la adrese de cabinete de avocat sau apartamente de bloc
  • reprezentanti legali neindentificabili, care nu s-au prezentat la solicitarea organelor de control sau care nu cunosc niciun fel de date in legatura cu activitatea desfasurata de societate
  • lipsa salariatilor incadrati legal
  • lipsa mijloacelor tehnice si umane necesare desfasurarii activitatii de servicii colectare si prelucrare date
  • majoritatea societatilor sunt, in prezent, inactive ca urmare a neindeplinirii obligatiilor declarative
  • au declarat TVA de plata, dar nu au achitat contravaloarea acesteia
  • au declarat livrari in declaratia informativa 394 privind livrarile/ prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, dar acestea nu au fost declarate in decontul de TVA, cu implicatii asupra TVA de plata datorat de catre societate

ANAF subliniaza ca in analizele de risc efectuate de inspectorii antifrauda se acorda o atentie deosebita aspectelor mentionate mai sus.

In cazul prejudiciului de 8,3 milioane lei au fost sesizati procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti care au deschis un dosar de urmarire penala, mandatele de aducere si de perchezitie domiciliara fiind puse in aplicare de politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

In 2013, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date despre firma pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, Brennan Research & Consultants a inregistrat venituri totale de 9,9 milioane de lei si cheltuieli de 16,6 milioane de lei. Firma a raportat o pierdere de 6,7 milioane de lei. Firma avea in 2013 patru angajati.

Citeste si:
Citu: Informatizam ANAF pana la jumatatea anului
Citu anunta ca informatizarea...
Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Rezidenta fiscala: ce trebuie sa stii daca pleci din Romania