Compania Nationala a Uraniului (CNU), singurul producator de pulbere de uraniu de pe teritoriul Uniunii Europene pentru fabricarea combustibilului nuclear folosit in reactoarele CANDU, extrage acum 10% din ce se consuma, restul provenind din rezerve, sustine Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Compania a pierdut, la sfarsitul anului trecut, contractul cu cel mai mare client al sau, Nuclearelectrica, astfel ca in prezent are dificultati in a-si asigura veniturile necesare continuarii activitatii de producere a pulberii de uraniu.

”Am ajuns aici pentru ca nu am facut ce trebuie la momentul potrivit. Se stia inca din 2011 care sunt perspectivele actualelor exploatari si cand trebuie inlocuite prin deschiderea unora noi. De accea ne aflam azi in situatia data. Nu mi-as fi dorit acest subiect in campania electorala. Celor care ne recomanda sa mentinem constante livrarile dinspre CNU catre Nuclearelecrica le spun ca se inseala si ca daca am fi facut asa nu ar fi fost bine pentru siguranta si securitatea sistemului”, sustine Victor Grigorescu.

Potrivit ministrului Energiei, CNU reprezinta ”unul dintre cele mai rasunatoare esecuri nu doar din punct de vedere energetic” si afirma ca situatia nu poate fi rezolvata ”in cinci luni, in conditiile in care sa deschizi o mina noua de minereu de uraniu dureaza trei sau patru ani”.

”Suntem azi in postura in care trebuie sa luam alte masuri. Nuclearelectrica si-a gasit alt furnizor la inceputul anului, si este un lucru rezonabil, dar deficient pentru ca exista si o componenta de costuri. Si este si corect din punct de vedere al securitatii. Plus ca este si legal. Toate aceste lucruri erau cunoscute si cu toate astea am ajuns cu perimetre in curs de epuizare, dar fara a avea noi perimetre deachise. Am reluat toate aceste masuri care trebuiau luate, de deschidere de noi perimetre si de inchidere a celor deja epuizate, dar revenirea CNU intr-o zona de normalitate va dura”, mai spune Grigorescu.

Acesta crede ca ultimul lucru care trebuie facut este consumarea rezervelor actuale, fiind necesare stocuri-tampon. Mai mult, rezolvarea problemelor CNU tine de deschiderea de noi exploatari, nu de continuarea livrarilor.

”Primul lucru este sa facem curat in propria curte iar CNU face azi un efort clar de a decela ce este corect de ceea ce este incorect. La CNU pot fi lucruri cu conotatii penale, dar ministerul Energiei nu vrea sa se substituie organelor de urmarire penala. Pentru mine este o mare tristete. Nu am niciun motiv sa ma bucur. Trebuie sa corectam aceste lucruri. Nu e nimic de mandrie aici. Nu ne ramane decat sa ne apucam de treaba. Imi pare rau ca suna asa banal, dar asta trebuie sa facem si sa ne corectam propriile erori. Nu se pune problema de a nu avea resurse pentu a functiona in mod normal, adauga ministrul Energiei.

CNU face in prezent evaluari pentru a valorifica deseuri din iazuri de decantare, fiind necesare lucrari de ecologizare.

CNU are si o mina de uraniu, in satul Crucea, judetul Suceava, dar activitatea acestei exploatari va fi oprita “temporar si partial”pentru o perioada de cel mult noua luni, iar operatiunile neviabile vor fi “sistate total”, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborate de MInisterul Energiei.

Restructurarea acestei companii va presupune si renuntarea la o parte din personalul angajat. De asemenea, statul nu renunta la idea deschiderii exploatarii de la Tulghies-Grinties.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri