Consumul de energie primara pe cap de locuitor in Romania este de circa 1,8 tone echivalent petrol anual, de doua ori mai scazut decat in tarile Uniunii Europene, arata un studiu publicat in raportul Romanian Business Digest al Economist Intellingence Unit (EIU).

In perioada 2000- 2005 consumul de energie primara a crescut cu 11,3 la suta. Pana in 2015 cererea de energie primara ar putea creste cu 20 la suta, la nivel national, urmand sa ajunga la 51 milioane tone echivalent petrol. In 2005 cererea de energie primara a ajuns la peste 41 milioane tone echivalent petrol (tep).

Anul trecut productia interna de energie s-a ridicat la 27,3 milioane tone echivalent petrol, dintre care importurile s-au ridicat la 13 milioane tep. Pentru 2015 se estimeaza ca productia interna va reprezenta 31 milioane tep, iar importurile vor ajunge la 20 milioane tep.

In 2005 puterea instalata in sectorul energetic romanesc a fost de 14,7 MWe, dintre care 40% a fost obtinuta pe baza de carbune, 30% pe baza de hidrocarburi, 24 la suta- energie hidro iar 4,5 la suta energie nucleara. In 2005 consumul total de energie a ajuns la 59,7 GWh. Romania importa anual energie in valoare totala de patru miliarde dolari.

Pana in 2015 productia de energie a Romaniei este estimata ca va ajunge la 72 TWh, dintre care 25% pe baza de lignit, 24 la suta hidro, 21 la suta- pe baza de hidrocarburi, 22 la suta -nucleara iar opt la suta- pe baza de antracit. A doua jumatate a anului 2005 si prima parte a anului 2006 au fost efectuate pe piata energiei tranzactii in valoare de 6,8 miliarde euro.

Conform studiului citat de Rompres, resursele de energie sunt diversificate, inca insuficiente pentru a mentine necesarul pentru economia interna. In 2004 vanzarile de combustibil au crescut cu zece la suta, iar consumul energetic a crescut cu sase la suta.

Productia de titei a scazut continuu in ultimii zeci de ani, de la 14,7 milioane tone in 1976, la 5,2 milioane tone in 2005. Cererea de energie interna a fost acoperita anul trecut de gaze naturale, in proportie de 36,4 la suta, titei (25%), carbune (22%).

Tarifele de distributie vor creste continuu, pe parcursul urmatorilor ani, pentru a ajunge la nivelele tarilor din UE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri