Principalii indicatori ai activitatii din industrie si constructii nu releva o imbunatatire pentru luna august, arata datele unui buletin de conjunctura publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Managerii intervievati nu estimeaza o redresare a productiei in luna august, soldul conjunctural (diferenta dintre opiniile pozitive si opiniile negative) fiind de +11%, cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni.

"Nici in privinta comenzilor nu se contureaza perspectiva unei accelerari a dinamicii lunare, o contributie in acest sens revenind si componentei externe a cererii pentru produsele autohtone", se arata in analiza BNR, citata de NewsIn. Aproximativ 88% dintre managerii intervievati au apreciat ca aprovizionarea cu materii prime se va desfasura in conditii normale, insa stocurile de produse finite vor consemna o posibila diminuare, sugerata de inverasarea de semn a soldului conjunctural ( -7% , fata de + 5% in iulie).

Productia va fi afectata de insuficienta cererii, invocata de 20% dintre cei intervievati, dar se va resimti si influenta nefavorabila exercitata de evolutia cursului de schimb, de dificultatile de aprovizionare si de nivelul inalt al dobanzilor bancare.

Aproape doua treimi dintre respondenti nu vor opera modificari de personal, insa piata muncii se va confrunta cu o tendinta de reducere a numarului de salariatia (sold conjunctural -13%).

Preturile de productie din industrie si constructii se afla pe o traiectorie ascendenta, cu o dinamica similara celei din luna iulie. Trei sferturi din numarul total al participantilor la sondaj nu intrevad variatii ale acestui indicator. Acumularile de capital se vor pastra la acelasi nivel ca in iulie, "reducerea in continuare a soldului conjunctural, pana aproape la jumatate din nivelul lunii mai, sugerand chiar o posibila temperare a procesului investitional pe perioada verii".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri