Evolutia din luna august a indicelui preturilor de consum, care a consemnat pentru prima data o valoare negativa a inflatiei, face posibil ca inflatia la finele anului 2006 sa atinga valoarea de 5,5%, potrivit lui Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget si finante din Senat.

"Este posibil sa atingem o inflatie de 5,5% la sfarsitul anului 2006, dupa ce in luna august am avut pentru prima data inflatie negativa", a declarat Vosganian, citat de NewsIn. "Inflatia intra pe un coridor care sa ne pemita intrarea in Uniunea Europeana, este o perioada de incetinire a inflatiei si este posibil ca la sfarsitul anului sa atingem o rata a inflatiei de 5,5%, cat ne propusesem initial (n.red.: valoarea inclusa in prognoza macroeconomica care a stat la baza bugetului pentru 2006)", a adaugat Vosganian.

Tinta de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei pentru anul curent este de 5%, cu o banda de variatie de plus/minus unu la suta. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu estima in luna mai ca cea mai apropiata valoare la care va ajunge inflatia la sfarsitul anului 2006 este de 6,8%, insa dupa evolutia peste asteptari a indicelui preturilor de consum in luna august, el declara ca estimarea bancii centrale pentru inflatia in 2006 a fost redusa la 6,1%.

Indicele preturilor de consum a scazut in luna august cu 0,1%, iar inflatia anuala a atins cifra de 6,02%, cea mai scazuta valoare din 1989 incoace. "Cresterea economica va depasi in acest an estimarile initiale, am facut studii care indicau o crestere de 5,5% in luna ianuarie. Estimarile actuale arata ca rata de crestere economica a urcat la 7,4% la jumatatea acestui an", a mai spus presedintele Comisiei de buget-finante din Senat.

Aceste rezultate vor permite economiei romanesti sa treaca la proiecte de finantare pe perioade de 20-30 de ani - "Trebuie sa trecem de la captivitatea imediatului la proiecte pe termen lung", a explicat Varujan Vosganian.

In opinia sa, trei evenimente importante vor influenta evolutia Romaniei, respectiv dobandirea calificativului de risc "A" din partea agentiilor rating, specific statelor stabile si credibile din punct de vedere investitional, integrarea in Uniunea Europeana si incheierea perioadei de macrostabilizare a economiei romanesti.

"Integrarea in Uniunea Europeana va presupune si integrarea din punct de vedere bugetar, iar Romania va ajunge sa indeplineasca cerintele uniunii monetare cel mai probabil in 2013-2014, cind vom fi compatibili cu economiile statelor membre", a mai spus Varujan Vosganian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri