In martie, preturile productiei industriale au crescut cu 0,4% fata de februarie, dar au fost mai mici cu 3,4% fata de a treia luna din 2015.

In aprilie, cele mai mari scaderi de preturi fata de luna anterioara s-au inregistrat la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu un declin de 1%, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (-0,8%), la fabricarea hartiei si a produselor din hartie (-0,7%) si in fabricarea de masini, utilaje si echipamente neclasificate in alta parte (-0,7%).

La polul opus, preturile au crescut in aprilie fata de martie cu 2,8% in fabricarea produselor de cocserie si a a celor obtinute din prelucrarea titeiului si cu 1% in fabricarea substantelor chimice si in industria metalurgica, potrivit INS.

Citeste si:

In perioada aprilie 2015 - aprilie 2016, cele mai mari scaderi de preturi au fost inregistrate in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, de 29,6%, in timp ce cele mai mari scumpiri au fost in productia de imbracaminte (+4%) si in fabricarea de mobila (+3,8%).

Preturile productiei industriale reprezinta o masura a preturilor solicitate de catre producatori pentru produsele sau serviciile livrate in primul stadiu de comercializare.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock