IMM-uri: Guvernul a aprobat finantarea de 8,8 milioane de euro pentru 4 programe destinate IMM-urilor

IMM-urile se vor bucura de noi finantari din partea statului. Guvernul a aprobat, memorandumul privind sustinerea a patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de incurajare si de stimulare a infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, primele din cele zece programe nationale adresate antreprenorilor in 2016, conform News.ro

Cum se va face selectia beneficiarilor

Cele patru scheme de minimis sunt concepute ca programe multianuale pana in anul 2020 cu finantare de la bugetul de stat, iar selectia beneficiarilor se face prin inscriere anuala, in limita bugetului alocat fiecarui program, prin legea bugetului de stat.

"Noutatea fata de anii anteriori adusa implementarii acestor programe finantate de la bugetul de stat, in vederea sprijinirii infiintarii si dezvoltarii sectorului IMM in Romania, este de natura sa simplifice accesul la finantare al intreprinzatorilor”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrinceanu.

Astfel, pe langa posibilitatea completarii online a planurilor de afaceri sau de investitii, ei pot face evaluarea electronica si in timp real si pot urca in aplicatia informatica de inscriere toata documentatia administrativa de care functionarii publici au nevoie la verificarea veridicitatii informatiilor. In alti ani, aceste documentatii se depuneau la Oficiile teritoriale pentru IMM si Cooperatie in format fizic

Schemele de minimis initiate de Ministerul Economiei, si gestionate de Oficiile Teritoriale pentru IMM si Cooperatie, sunt elaborate pentru anul 2016, cu posibilitatea prelungirii pe urmatorii ani.

Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata

Concret, pentru ”Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata” sunt alocati, anul acesta, putin peste 21 milioane de lei. Se estimeaza ca 156 de operatori economici vor beneficia de acest program.

In ceea ce priveste schema de finantare, pogramul prevede o alocatie financiara nerambursabila de maximum: 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei.

Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri

Acest program are un buget alocat de 22,7 milioane de lei, estimandu-se minimum 501 beneficiari, care vor primi alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro echivalentul in lei, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri.

Citeste si:
Visa: 4 instituții oferă soluția Tap-to-Phone în România. Ce bănci...
Visa: 3 bănci și Global...

Programul national multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii

Pentru acest program, bugetul este de 500.000 de lei, preconizandu-se minimum 10 beneficiari care primesc alocatie financiara nerambursabila de maximum: 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 50.000 lei.

Programul pentru organizarea Targurilor IMM-urilor

Acest program are, in acest an, un buget de 3 milioane de lei, estimandu-se un numar de 600 de operatori economici vor putea beneficia de alocatie financiara nerambursabila pentru decontarea cheltuielilor IMM aferente participarii la targ.

Ajutorul de minimis se acorda sub forma unor alocatii financiare nerambursabile (AFN) pentru rambursarea cheltuielilor eligibile propuse prin planul de afaceri si aprobate in cadrul etapei de verificare si certificare a cererilor de rambursare a cheltuielilor, iar prin programele destinate tirgurilor se acorda ajutor de minimis constand in rambursarea cheltuielilor cu transportul si cazarea participantilor.

Ca efecte ale implementarii schemelor de minimis pentru infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor se preconizeaza cresterea numarului IMM-urilor nou infiintate si cresterea numarului locurilor de munca nou create si mentinute cel putin pana in 2019. Actul normativ prin care vor fi promovate la nivel national schemele de ajutor de minimis este ordinul ministrului MECRMA.

Cumulat, schemele de minimis pentru sprijinirea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii implementate prin 10 programe nationale sunt bugetate in 2016 cu suma de 159,4 milioane lei.

Sursa foto: Willyam Bradberry / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri