Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populatiei, a continuat sa creasca in ritm sustinut in a patra luna a acestui an, inregistrand un avans de 19,1% fata de aceeasi perioada din 2015, sustinuta mai ales de vanzarile de alimente, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si citate de News.ro.

Ritmul de crestere din luna aprilie este usor sub cel inregistrat in martie, de 19,3%, dar ramane in apropierea recordului din februarie, cand vanzarile din retail au avansat cu 21,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Potrivit seriilor statistice ale INS, ritmul lunar de crestere a afacerilor din comertul cu amanuntul din februarie a fost cel mai ridicat din iulie 2008, cand avansul a fost de 22,6% fata de iulie 2007.

Datele oficiale, care exclud vanzarile de autovehicule si motociclete, arata ca afacerile din comert au fost sustinute in martie in special de vanzarile de produse alimentare.

"Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna aprilie 2016, comparativ cu luna aprilie 2015 a inregistrat o crestere cu 19,1% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+29,1%), vanzarile de produse nealimentare (+17,3%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+7,3%)", se precizeaza in comunicatul INS.

Comparativ cu martie, afacerile din comertul cu amanuntul au avansat in aprilie cu 6,7% pe serie bruta si cu 2,8% in cifre ajustate la influentele sezoniere si in functie de numarul de zile lucratoare.

Vanzarile din sectorul de retail au fost stimulate de masurile fiscale ale guvernului. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au intrat in vigoare mai multe reduceri de taxe si impozite.

Cota generala de TVA a scazut de la 24% pana la 20%, iar cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita in irigatii a scazut de la 24% pana la 9%.

De asemenea, impozitul pe dividende a scazut de la 16% pana la 5%, aplicandu-se si pentru profitul aferent anului trecut, iar unele accize au fost diminuate fata de nivelul din 2015.

Compararea datelor referitoare la comert din aprilie 2016 cu cele din aprilie 2015 este influentata si de reducerea TVA la alimente de la 24% pana la 9%, de la 1 iunie 2015.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri