Costul orar cu forta de munca, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut in primul trimestru al acestui an cu 10,4% comparativ cu aceeasi perioada din 2015, un ritm mai temperat fata de cel inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut, cele mai mari cresterii fiind inregistrate in sanatate si invatamant, sectoare in care salariile au fost majorate semnificativ in ultima parte a anului trecut, arata datele publicate de Institutul National de Statistica.(INS)

Ritmul de crestere a costurilor cu forta de munca a accelerat puternic in ultimul trimestru al anului trecut, pana la 11,4%, in conditiile in care, in trimstrul al III-lea din 2015, avansul a fost de doar 7,3% fata de perioada similara din anul precedent, conform News.ro

"Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in invatamant (23,07%), sanatate si asistenta sociala (22,30%) si tranzactii imobiliare (19,12%)", se precizeaza in comunicatul INS.

In ultimele luni ale anului trecut s-au aplicat mai multe majorari consistente ale salariilor in sectorul bugetar. De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sanatate si in domeniul asistentei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din invatamant si cu 10% salariile celorlalti bugetari.

Toate sectoarele au inregistrat cresteri ale salariilor in ultimul an, insa cel mai mic avans, de 1,1%, a fost in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionata.

Comparativ cu trimestrul precedent, costul orar cu forta de munca a scazut, in primul trimestru din 2016, cu 2,5%, evolutia fiind una obisnuita, pentru ca la final de an se acorda de obicei prime anagajatilor in multe sectoare.

Ultimele date disponibile arata ca, in martie 2016, castigul mediu net la nivelul intregii economii a fost de 2.051 lei, echivalentul a 459 de euro. in crestere cu 12,1% fata de a treia luna din 2015.

Sursa foto: NuOilSuwannar / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri