Pentru urmatoarele trei luni, activitatea din industrie, comertul cu amanuntul, servicii si activitatile din constructii au o tendinta pozitiva, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit estimarilor exprimate in luna septembrie 2006 de catre managerii societatilor comerciale.

Managerii intreprinderilor din industria prelucratoare estimeaza pentru perioada septembrie - noiembrie 2006 un trend pozitiv pentru volumul productiei, atat pe total (sold conjunctural +19%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, anunta un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile cuprinse intre 250 si 499 salariati (sold conjunctural +26%). Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, conform a 77% din totalul opiniilor regasite in ancheta. Preturile produselor industriale vor fi in continuare crescatoare (sold conjunctural +20%).

In cazul constructiilor, tendinta este de stabilitate. Potrivit estimarilor din luna septembrie 2006, pentru urmatoarele trei luni se prognozeaza o tendinta de stabilitate a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii (66% din total opinii exprimate, respectiv 69%).

Aceeasi tendinta de echilibru pe ansamblul sectorului se preconizeaza de asemenea si pentru numarul de salariati, conform a 76% din estimari. Preturile lucrarilor de constructii vor creste (sold conjunctural +28%), intensitatea fiind aproximativ aceeasi cu cea din luna anterioara (sold conjunctural +29%).

Si pentru vanzarile din comertul cu amanuntul sunt estimate cresteri pentru urmatoarele trei luni. Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +33%).

Preponderent, managerii din comertul cu amanuntul apreciaza ca situatia economica din acest sector va fi marcata de stabilitate (51% din opinii exprimate), de crestere 39% din opinii, in timp ce numai 10% dintre repondenti indica o scadere.Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in luna septembrie a.c. un sold conjunctural pozitiv (+26%). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +21%).

Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul (94% din opinii). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+9% sold conjunctural). Preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +35%), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum (70% din opinii).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +33%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza managerii intreprinderilor mijlocii, la care soldul conjunctural a fost de +45%, urmate de intreprinderile mari (soldul conjunctural +35%) si intreprinderile mici (1-49 salariati), la care soldul conjunctural a fost de +26%.

Conform estimarilor din luna septembrie 2006, cererea de servicii isi va mentine, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent si in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%). Aceasta tendinta este semnalata atat de intreprinderile mari, cu peste 500 de salariati (sold conjunctural +45%) cat si de intreprinderile mici si mijlocii (sold conjunctural +23%). Cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +7%). Dupa opinia managerilor, costurile prestatiilor vor avea o evolutie, de asemenea ascendenta (sold conjunctural +19%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri