Analistii National Bank of Greece (NBG) estimeaza o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 6,2% in Romania anul acesta si o usoara temperare la 5,8% in 2007, arata raportul bancii pe luna septembrie, centrat pe tarile emergente din Europa de Sud-Est si din zona mediteraneana.

Potrivit analistilor bancii elene, actionara majoritara la Banca Romaneasca si una din cele doua finaliste in cursa pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), indicii macroeconomici de baza vor fi mai buni in 2006, comparativ cu anul anterior, anunta NewsIn.

"Cresterea economica isi va reveni, pana la 6,2%, datorita imbunatatirii asteptarilor mediului de afaceri si al consumatorilor inainte de intrarea in UE la 1 ianuarie 2007, dar si a unei relaxari a politicii fiscale, cu un stimul fiscal de circa 0,6% din PIB", sustine raportul NBG.

Estimarea analistilor bancii elene este mai conservatoare decat cea oferita de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), dar mai optimista decat a Fondului Monetar International si chiar a altor analisti. CNP, de exemplu, estimazae o crestere a PIB-ului cu 6,7% in acest an si cu 6,4% in 2007. CNP a indicat in prognoza de primavara o crestere economica cu 6% pentru anul in curs.

Fondul Monetar International a estimat pentru acest an o crestere a PIB-ului cu 5,2%, identic cu valoarea prognozata de Comisia Europeana.

Un studiu al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) se astepta la o crestere a economiei cu 5,6% in acest an si cu 5,5% in 2007; Dresdner Bank, impreuna cu Allianz, afirma intr-un recent raport ca estimeaza o crestere a PIB-ului cu 5,5% in acest an si de 5,4% in 2007, iar analistii de la agentia nipona de rating Japan Credit Rating (JCR) estimeaza o crestere a PIB-ului cu 5,5% in 2006 si cu 5% in 2007. Ultimele estimari facute de Raiffesen Zentral Bank arata ca PIB-ul Romaniei va creste cu 6,6% in acest an, dar rata cresterii se va reduce pana la 5,5% in 2007.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Beneficii pentru parinti: ce concedii si bani primesti de la stat
Setari Cookie-uri