Ministerul Economiei si Comertului (MEC) pregateste caietele de sarcini pentru concesionarea sistemului de transport produse petroliere gestionat de Petrotrans, a declarat Ministrul Economiei, Codrut Seres.

"Din cauza situatiei Petrotrans vrem sa negociem conductele, dar pentru acest lucru este nevoie sa fie aprobate normele metodologice la legea concesiunilor", a spus Seres.

Normele metodologice sunt in forma de proiect publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. in ceea ce priveste intentia Petrom de a da in judecata operatorii Petrotrans si Conpet, Codrut Seres a precizat ca, pana in prezent, nu a primit nici o instiintare din partea Petrom, anunta NewsIn.

Ministrul seres declara in urma cu o luna, ca la Petrotrans, MEC are in vedere o restructurare a activitatii. "Am inaintat spre aprobare, la Ministerul de Finante, un memorandum pe baza caruia vom concesiona sistemul national de transport conducte catre principalii operatori din sectorul petrolier. Pana in prezent, Rompetrol ne-a cerut sa-i concesionam conductele de pe litoral, Petrom a facut la randul sau o astfel de solicitare pentru zonele unde au ei rafinarii si Lukoil ne-a trimis o scrisoare de intentie exprimandu-si dorinta de a concesiona", a spus seres. Potrivit ministrului, numai in acest fel MEC poate investi sume importante in modernizarea sistemului de transport carburanti in conditiile in care "Petrotrans este falimentara din punct de vedere economic". seres a adaugat ca in ceea ce priveste transportul de produse petroliere pe calea ferata, "acesta urmeaza sa fie privatizat sau lichidat o data cu societatea (Petrotrans, n.red.)".

Ministrul Economiei a mai aratat ca datoriile Petrotrans la bugetul statului se ridica la aproximativ 400 de miliarde de lei vechi si tocmai de aceea el crede ca Petrom nu ar avea nimic de castigat daca intenteaza proces pentru recuperarea unei pagube de 45 milioane de euro, provocata de disparitia din conductele de transport a 54.500 tone de carburanti.

"Nu comentez intentia Petrom de a da in judecata Petrotrans sau Conpet. intai sa faca actiunea in instanta si apoi mai vedem. Societatea Petrotrans e falimentara si cel mai simplu ar fi ca Petrom sa ceara lichidarea Petrotrans, dar le vine randul la masa credala (adunarea creditorilor in functie de marimea creantei, n.red.) dupa stat si atunci nu ar avea prea mult de castigat. Sistemul de transport produse petroliere nu au cum sa-l preia pentru ca este in proprietatea publica a statului. De altfel, daca Petrom solicita Petrotrans sa-i acopere aceste pagube, in mod normal trebuie sa plateasca si TVA-ul pentru aceste produse si nu cred ca ii surade aceasta idee", a explicat Seres.

Ministrul Economiei si Comertului a participat, luni, la festivitatea de deschidere a anului universitar la Academia Tehnica Militara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri