Desi majoritatea angajatilor din industria usoara sunt muncitori necalificati sau de nivelul 2 si 3, ocupand pozitii de confectioner sau cusatoare, si care castiga in general salariul minim pe economie, intr-o fabrica de confectii exista si posturi mult mai bine remunerate, precum cel de tehnician sau de specialist, care ajung la sume cuprinse intre 2.000 si 3.000 de euro, a declarat Mihai Pasculescu, prim-vicepresedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS) pentru wall-street.ro.

„Cand se discuta despre salariul minim pe economie, toata lumea da exemplu sectiile de confectii, insa trebuie sa tinem cont ca in cele opt clasificari de ocupatii din Uniunea Europeana, cea de confectioner este pe nivelul doi, imediat dupa cel necalificat. Dar intr-o fabrica de confectii sunt specialisti, precum cel care face tipare, designerul sau modelierul, care ajung la salarii de 2.000-3.000 de euro”, spune Mihai Pasculescu.

Salariul de la care pleaca un muncitor necalificat dintr-o fabrica de productie textile este cel minim pe economie. La acesta se adauga bonusuri de performanta, in functie de numarul de produse livrate, ore suplimentare, precum si sporuri de noapte sau de weekend. Angajatii mai pot beneficia si de tichete de masa sau transport asigurat. In functie de acestea, angajatii pot ajunge la un salariu net cuprins intre 1.100 si 1.700 lei, dar nu sunt multi cei care ajung sa incaseze la finalul lunii mai mult de 1.200 lei.

In astfel de conditii, cum pot angajatii din cadrul aceleiasi industrii sa aiba salarii atat de diferite? Mihai Pasculescu gaseste o explicatie in schimbarea tipului de lohn practicat in Romania. Astfel, daca in anii ’90 companii straine aduceau toate materialele necesare si se foloseau de forta de munca ieftina, in prezent aduc doar eticheta si lasa in seama companiilor constructia articolelor vestimentare. “Companiile aduc o mostra si comanda mai multe bucati, dar tu trebuie sa ai tehnicieni care sa realizeze tehnologia, tiparul, culoarea ca sa te ridici la nivelul produsului cerut”, a declarat acesta.

Majoritatea specialistilor din industria usoara sunt folositi de clientii externi pentru a le coordona productia. „Noi, ca tara, avem capacitatea si specialistii de a putea lucra la nivelul calitativ al marilor branduri din lume”, a adaugat Mihai Pasculescu.

De asemenea, prim-vicepresedintele FEPAIUS este de parere ca majorarea salariului minim pe economie din ultimii ani nu s-a putut reflecta in productivitatea muncii. „In ultimii patru ani, salariul minim s-a dublat, insa productivitatea nu a putut sa creasca in ritmul asta mai mult de 40%, indiferent cat de buna a fost organizarea. Doar nu pui o cusatoreasa la doua masini”, explica Mihai Pasculescu. Potrivit acestuia, comunitatea europeana are aproximativ 3 milioane de salariati in industria textila, iar acestia au salarii apropiate de nivelul minim pe economie, „doar ca acolo nivelul de trai este mult mai mare”.

In Romania mai exista in prezent aproximativ 9.700 de societati comerciale care activeaza in industria textila, a confectiilor si a pielariei, atat cu capital strain, cat si autohton. Dintr-acestea, aproape 6.000 produc imbracaminte, 1.900 confectii si textile si 2.000 marochinarie, iar 70% din productie se realizeaza in sistem lohn, adica firmele straine isi deschid fabrici de productie si realizeaza confectii pentru ca ulterior sa le exporte in afara granitelor.

Sursa foto: Kzenon/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri