Principalul pericol pentru economia Romaniei il constituie iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana in urma referendumului organizat in data de 23 iunie, in vreme ce pentru anul viitor principala problema o constituie derapajul macroeconomic, in urma caruia deficitul bugetar sa creasca peste limita de 3% din PIB, considera Cezar Mereuta, cercetator asociat al Centrului de Macromodelare Economica al Academiei Romane, citat de Adevarul.ro.

De asemenea, el a punctat ca Romania este meteodependenta, ceea ce face ca un an secetos sa provoace o pierdere de doua procente economiei.

„Pericolul este derapajul de la stabilitatea macroeconomice. Imi este frica de derapaje. In 2017, conform Codului Fiscal, trebuie sa scadem TVA, de la 20% la 19%. Tot in 2017, trebuie sa eliminam taxa pe stalp. Ori, toate acestea la un loc, plus impactul noii legi a salarizarii, ar putea sa ne duca la depasirea deficitului de 3% din PIB. Deocamdata, suntem undeva la 2,85%, iar daca depasim 3% am intrat in vrie: din nou trebuie sa facem imprumuturi iar agentiile de rating ne descalifica din nou. Incepe circul fara sa fie criza.

Pana atunci avem urmarile Brexit-ului. Daca Marea Britanie iese din UE, s-ar putea sa ne confruntam cu probleme la export, cu scaderea exportului, iar atunci lucrurile devin grave. As pune pe primul loc Brexit-ul“, a spus Mereuta.

Citeste articolul integral pe Adevarul.ro.

Citeste si:
M. Muncii: In Romania, oamenii vor sa se pensioneze cat mai devreme
Ministrul Muncii, despre...

Sursa foto: Lucian Milasan/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PENNY Market incheie anul 2019 cu 256 de magazine deschise in Romania