Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a crescut sensibil in luna mai, cu 4,9 puncte fata de luna precedenta, pana la 65,8 puncte, in conditiile in care analistii au detectat o imbunatatire semnificativa a situatiei economice actuale si asteapta ameliorarea situatiei in urmatorul an, in ciuda inrautatiriii situatiei economice pe plan mondial, arata datele publicate, sambata, de CFA Romania, scrie News.ro.

Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica, lansat in 2011, masoara anticipatiile analistilor finaniari privind activitatea economica in Romania pentru urmatoarele 12 luni. Cresterea indicatorului de incredere macroeconomica s-a datorat in principal avansului indicatorului situatiei actuale, care a urcat in luna mai cu 11,8 puncte, pana la 77,1 puncte, nivel maxim istoric.

Analistii au asteptari mai bune si pentru perioada urmatoare, indicatorul anticipatiilor avansand cu 1,4 puncte, pana la 60,2 puncte. Indicatorul ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca), fiind calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, si la anticipatiile, pentru o perioada de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal si a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evalueaza si anticipatiile pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului. Analistii membri ai CFA si-au redus foarte putin estimarea privind inflatia, indicatorul care masoara cresterea preturilor de consum, la 1,45% pentru intervalul iunie 2016 - iunie 2017, de la 1,5% in raportul anterior.

Ultimele date arata ca rata anuala a inflatiei, indicatorul tintit de Banca Nationala a Romaniei,a coborat in luna mai la un nivel minim istoric, de -3,5%. Spre deosebire de raportul anterior, analistii au asteptari mai moderate privind crelsterea dobanzilor pe piata interbancara in urmatorul an.

Citeste si:
Increderea analistilor CFA in economia romaneasca s-a redus in iulie
Increderea analistilor CFA in...

Pentru evolutia cursului de schimb euro/leu, analistii estimeaza un nivel de 4,50 lei/euro peste sase luni si peste un an. Sondajul din luna precedenta indica un nivel al cursului de schimb ceva mai scazut la sase luni, de 4,48 lei/euro, si tot de 4,5 lei/euro dupa 12 luni.

In privinta situatiei economice pe plan mondial in urmatorul an, 32,4% dintre cei chestionati se asteapta la o situatie proasta si doar 2,7% au asteptari pozitive, in timp ce 64,9% se asteapta la conditii economice normale. CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA), organizatia avand peste 180 de membri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cele mai importante evenimente ale momentului