Rezultatul referendumului din Marea Britanie pentru iesirea din Uniunea Europeana a intensificat speculatiile privind urmatoarele state care ar putea alege sa paraseasca UE. Printre tarile care ar putea lua in calcul o plecare din UE nu se vor afla in niciun caz Romania si alte cateva state din Europa Centrala si de Est, motivele acestora de a ramane fiind in principal teama de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si fondurile europene, potrivit unei analize a bancii germane Commerzbank.

In timp ce zona de Est pare "sigura" pentru UE, doua dintre membrii vechi ai Uniunii, Austria si Olanda, ar putea fi printre cele care vor lua calea Marii Britanii.

In Europa Centrala, mai multe state au respins planul UE in criza migrantilor, iar guvernele din Polonia si Ungaria au o relatie mai dificila cu oficialii europeni. Probabilitatea este redusa, totusi, ca tarile din regiune sa ia in calcul separarea de UE, potrivit economistului sef al Commerzbank, Joerg Kraemer, citat de publicatia ungara Portfolio.

Principalele motive pentru care Europa Centrala si de Est vrea sa ramana in UE

  • Teama de Putin: Mai multe dintre statele din Europa Centrala si de Est, in special Tarile Baltice, Polonia si Romania, privesc cu neincredere catre presedintele Rusiei, Vladimir Putin, dupa actiunile acestuia in Ucraina. Acestea sunt interesate de o integrare si mai stransa cu Europa de Vest prin apartenenta la UE si NATO.
  • Fondurile UE. Tarile din regiune sunt, aproape fara exceptie, beneficiare nete ale apartenentei la UE. Avand in vedere acest aspect, ar fi surprinzator ca macar Ungaria sa ridice problema iesirii din UE, in pofida discursului mai agresiv al premierului Viktor Orban.

De asemenea, tarile de la periferia sudica a UE nu vor avea, probabil, intentii serioase de a iesi din UE, chiar daca Uniunea Europeana nu este in topul preferintelor in Grecia, Italia, Spania sau Portugalia.

Economistul Commerzbank nu se asteapta ca Marea Britanie sa fie urmata in urmatorii ani si de alte tari din UE, insa o astfel de mutare este mai probabila in Austria si Olanda decat in statele de la periferia Uniunii, avand in vedere ascensiunea partidelor eurosceptice in aceste doua tari.

Citeste si:
COVID-19 | Cadre medicale infectate la Galați, după o călătorie în...
COVID-19 | Încă un oraș din...

Sursa foto: Twitter/Patrick Strother

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Olanda interzice toate adunările publice până pe 1 iunie
Setari Cookie-uri