Brexit-ul pare o veste trista despre un oras superb, Londra. Ne amintim de Turnul Londrei si Tamisa, despre yeomen-i, corbi si pub-uri. Cei mai norocosi isi amintesc de peisajele Scotiei, care te lasa fara suflare, de coastele stancoase si fabricile de whisky. Ne gandim ingrijorati daca va trebui iarasi sa umplem mica straduta Jules Michelet pentru vize… Ar fi cazul sa luam in considerare si influente mai profunde, deoarece cu vizele suntem obisnuiti, iar insula nu se va misca din loc.

Marea Britanie are un deficit urias de cont curent si depinde de ajutor extern in acest sens. Lira se va deprecia puternic si, desi asta ar putea ajuta exporturile, inflatia va face economia britanica sa fie scumpa. Importurile din UE (care conteaza pentru cca 50% din importurile MB) se vor scumpi si asta nu va ajuta deloc ecuatia si asa destul de complicata. Centrul financiar londonez va avea de suferit si tranzactionarile se vor muta spre alte burse. Investitorii vor fi (cel putin) circumspecti, iar populatia va diminua consumul. Economiile se vor indrepta spre monede considerate mai sigure precum Francul elvenian, yenul si dolarul. Asta fara sa-i luam in considerare pe speculatori, care vor adanci problemele.

„Si ce daca?”, ar putea intreba cineva! In primul rand, unda de soc creata in special de problemele centrului financiar londonez va afecta pietele financiare globale, dar mai ales pe cele europene. Cei care preferau plasamentele in monedele Europei se vor orienta spre alte piete si monede. Asta va pune presiune pe euro, precum presiune va pune si contributia uriasa pe care MB o face la bugetul UE si care va trebui inlocuita. Liderii de forta ai Uniunii simt nevoia consolidarii in jurul statelor fondatoare si se gasesc la granita dintre intarirea separatismul intern sau grabirea integrarii depline.

Intr-o Europa dominata de stagnare si recesiune, de crize de imprumuturi suverane si de lipsa de viteza in reactie, apare spectrul unei crize de investitii, de consum. Cea mai mare piata mondiala este in risc de scadere a consumului si asta nu-i sperie pe europeni, dar sperie China, India si restul tarilor care depind de exportul in Europa.

In planul politic si geostrategic sunt asteptate mutatii majore. Scotia se pregateste impreuna cu Irlanda de Nord de secesiune, extremistii de pretutindeni iau avant si cer referendum-uri pentru iesirea din UE. In curand, urmand exemplul Scotiei, separatisti din atat de multe zone din Europa vor cere independenta. Rolul de factor de echilibru global al UE se clatina si noi aliante se vor face simtite.

Trebuie sa fie o veste mai trista decat, aparent, indepartarea de o tara si de un popor minunat...

Democratie sau demogagie?

A fost democratie, spun unii… A fost in realitate demagogie, deoarece este fals sa pui poporului astfel de intrebari si sa te astepti la raspunsuri care sa ia in consideratie implicatii atat de profunde. Oamenii decid orice avand in minte nemultumirile lor personale, punctuale si de cele mai multe ori subiective. Poate aceste nemultumiri nu au nicio legatura cu apartenenta la UE, insa atunci cand li se pune o intrebare atat de ambigua si simpla precum - va vreti tara inapoi? - raspunsul nu poate fi decat unul.
Ma intreb la ce mai sunt buni politicienii daca in loc sa ia astfel de decizii in numele nostru, ne intreaba senini ce dorim sa facem cu viitorul tarilor pe care le conduc. Democratia se bazeaza pe faptul ca poporul conduce, dar conduce prin indermediul celor alesi si competenti, nu pe baza de chestionare.

Vorbim de economie, de piete si monede, de bursa si jocuri politice insa bulversarea in plan psihologic a europenilor o trecem intr-o zona obscura. Peste jumatate dintre Britanici considera ca si-au recuperat tara, restul Europei poate incepe incet-incet sa realizeze ca au pierdut ceva. Poate in tot acest demers "democratic" nu s-a gandit nimeni la oameni, nici macar votantii. Suntem toti europeni, calatorim in Europa, muncim aici, ne casatorim si traim aici, cu totii. Oare care va fi impactul asupra tuturor acestor tipuri de relatii umane? Tare ma tem ca etichetele sociale vor incepe sa fie atat de la indemana tuturor...

Romania va fi afectata de asemenea, deoarece economia depinde intr-o masura covarsitoare de piata UE. Din pacate, am uitat in ultimii 20 de ani sa cultivam piete de desfacere traditionale altcandva si nu ne-am diversificat. Depindem de economia UE atat la importuri si exporturi, dar depindem si la investitii. Orice recesiune in planul economiei UE ne va afecta puternic. O politica a Uniunii de a intari separatiile interne ne va tine la margine si ne va expune suplimentar. Doar o intelegere mai profunda a cauzelor care au condus la Brexit, constituite mai ales de viteza redusa a integrarii, de ezitare si separatism intern, ne-ar putea pune intr-o pozitie mai buna.

Slujbele in Uniune ale multor romani pot fi puse in discutie si…sa fim sinceri, nu prea avem ce sa le dam de lucru acasa.

Lipsa de leadership autentic naste haos. Cred ca efectele greu de prevazut sunt acelea care vor impacta cel mai mult, cred ca inca nimeni nu poate masura exact ce se va intampla.

Poate era totusi momentul ca asa ceva sa trezeasca la realitate resursele adevarate de leadership si competenta ale Europei. Ne aflam intr-o dezvoltare tehnologica si sociala de nedescris, in care Europa este unul din lideri, nivelul de trai este cel mai ridicat, impartasim valori si istorie comune. Sunt sigur ca vom invata si intelege din Brexit! Lipsa de hotarare si ezitarile in implementarea proiectului UE, vitezele diferite de inaintare, egocentrismul national si dubla atitudine ne afecteaza pe toti. Sunt sigur ca desi vom trece prin cativa ani plini de provocari, ceea ce va ramane va fi o Europa unita, puternica, un actor global care va readuce leadership-ul autentic in slujba progresului omenirii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri