Inspectorii antifrauda ai ANAF vor incepe din luna iulie operatiunea Apollo, vizand inregistrarea in evidentele contabile a facturilor false. Combaterea fenomenului este una dintre prioritatile Directiei Generale Antifrauda Fiscala, iar in ultimii ani a fost inregistrata o diminuare considerabila a numarului companiilor care utilizeaza astfel de facturi.

Operatiunea Apollo va viza atat firmele care emit facturi false, cat si pe cele care utilizeaza aceste facturi, se arata intr-un comunicat al ANAF. Potrivit agentiei, inspectorii antifrauda au identificat in perioada de pregatire a operatiunii firmele, emitenti si beneficiari, care au inregistrat in evidente astfel de documente.

Numarul firmelor care inregistreaza facturi false se afla in scadere constanta in ultimii ani, iar anul trecut a coborat cu 24%, la 20.243, potrivit ANAF. (Grafic alaturat)

"In cadrul operatiunii Apollo, ambele categorii vor fi supuse unor verificari amanuntite de catre inspectorii antifrauda, vor fi stabilite consecintele fiscale ale acestor practici si vor fi dispuse masurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmarire penala", avertizeaza ANAF.

Printre cele mai frecvente forme de manifestare ale acestui flagel:

  • achizitii fictive in scopul diminuarii bazei impozabile, a caror consecinta este prejudicierea bugetului general consolidat
  • facturi utilizate pentru justificarea unor bunuri achizitionate fara documente legale
  • facturi utilizate pentru justificarea decontarii unor cheltuieli de catre asociati/angajati

Exemplu

In perioada 2014-2015, peste 3.200 companii au inregistrat in contabilitate facturi de peste 44 milioane lei, figurand a fi emise de firma FE SRL. Societatea a functionat, si-a indeplinit obligatiile declarative, insa nu a recunoscut tranzactiile in cauza, identitatea acesteia fiind, in realitate, utilizata in fals de societati din toate judetele tarii, cu obiecte de activitate variate, care au declarat achizitiile nereale catre ANAF, diminuandu-si obligatiile fiscale.

Majoritatea dintre cele 3.200 de companii, au inregistrat achizitii fictive si de la alte societati. In acest fel, intr-un singur caz, doar in ce priveste TVA, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 10 milioane de lei.

Inregistrarea in evidentele contabile a facturilor false este o practica frauduloasa care genereaza consecinte negative atat in plan economic cat si social.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri