Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat ieri preturile locale de referinta la energia termica pentru 22 de localitati, acestea variind intre 107,5 lei/gigacalorie si 213,62 lei, ceea ce inseamna o majorare cu pana la 100% fata de pretul national de referinta
Potrivit informatiilor afisate marti pe site-ul ANRE si preluate de NewsIn, preturile locale de referinta la energia termica raman neschimbate fata de pretul national de referinta, de 107,5 lei/gigacalorie, in Ploiesti, Drobeta Turnu Severin si Bucuresti.

Potrivit ANRE, pretul local de referinta creste usor pana la 108,29 lei/gigacalorie in Ramnicu-Valcea si pana la 115,44 lei/gigacalorie in Oradea. in orasele Onesti, Arad si Pascani, noile preturi locale de referinta la energia termica se cifreaza la 127,30 lei/gigacalorie, 131 lei/gigacalorie, respectiv 131,52 lei/gigacalorie.

ANRE a stabilit pentru Focsani un pret local de referinta de 134,97 lei/gigacalorie si de 135,30 lei/gigacalorie in Iasi. De asemenea, in orasele Targoviste, Bacau si Braila preturile energiei termice, aprobate de ANRE, migreaza in jurul valorii de 140 lei/gigacalorie, fiind de 140 lei, 140,02 lei, respectiv de 140,51 lei.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a afisat pentru localitatile Timisoara, Pitesti si Resita noi preturi locale care ating valorile de 149,29 lei/gigacalorie, 151,57 lei/gigacalorie, respectiv 157,80 lei/gigacalorie.

Cele mai mari preturi la energie termica vor fi in orasele Suceava (213,62 lei/gigacalorie), Zalau (203,42 lei/gigacalorie), Botosani (187,86 lei/gigacalorie), Buzau (185,24 lei/gigacalorie), Giurgiu (178,01 lei/gigacalorie) si Brasov (174,42 lei/gigacalorie).

Pentru restul localitatilor, preturile locale de referinta la energia termica vor fi aprobate in perioada imediat urmatoare, cel mai probabil pana la sfarsitul acestei saptamani de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC). Preturile locale de referinta aprobate de ANRE sunt valabile pentru circa 80% din consumatorii de energie termica.

Preturile locale de referinta la energia termica aprobate de cele doua autoritati pot fi diferite de preturile de facturare a agentului termic in localitatile in cauza. Consilile locale vor trebui sa aprobe pana la 15 octombrie preturile de facturare a energiei termice catre populatie si agenti economic, potrivit conventiei pe care reprezentantii autoritatilor locale au incheiat-o cu Ministerul Administratiei si Internelor.

Potrivit declaratiilor reprezentantilor ANRE, preturile locale de referinta sunt, in fapt, niste recomandari referitoare la cat ar trebui sa coste gigacaloria intr-o localitate sau alta, dar autoritatile locale pot stabili preturi de facturare pentru populatie si pentru companii mai mari sau mai mici decat preturile locale de referinta.

"Daca autoritatile locale stabilesc preturi mai mici decat preturile de referinta, care inglobeaza in ele si subventiile legale, trebuie sa suporte de la buget diferenta. Daca, din contra, stabilesc preturi mai mari decat preturile de referinta, populatia si companiile vor suporte diferenta", conform ANRE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri