Analistii grupului financiar ING au revizuit, in scarede, prognoza de inflatie pentru 2016 si 2017, anticipand in prezent ca, pana anul viitor, rata anuala a inflatiei ramane negativa, dar estimeaza ca, in cazul in care proiectul de lege care obliga supermarketurile din Romania sa vanda minimum 51% alimente romanesti va intra in vigoare, efectul va fi cresterea preturilor alimentelor.

In prezent, ING estimeaza ca rata anuala a infllatiei va ajunge la -0,8% la finalul lunii decembrie 2016 si la 2,1% la sfarsitul anului viitor. Anterior, analistii anticipau un nivel de 0% la finalul acestui an si de 2,7% in decembrie 2017, conform News.ro

Cresterea preturilor la energie, implementarea reducerii cotei de baza a TVA si eliminarea supra-accizei pe carburanti

"Prognozele includ o crestere semnificativa a preturilor energiei in primul semestru din 2017, implementarea reducerii cotei de baza a TVA cu 1 punct procentual, la 19%, de la 1 ianuarie 2017 si eliminarea supra-accizei pe carburanti", se arata in raportul ING, publicat luni.

In plus, analistii estimeaza ca productia agricola va fi una buna in acest an si va tine jos preturile alimentelor produse in Romania. Totusi, exista riscul unor masuri care sa genereze scumpiri.

"Actionand in directia opusa, un proiect de lege care impune un procent minim de 51% din vanzarile de alimente ale supermarketurilor sa fie produse locale (desi formularile sunt mai degraba vagi) va avea un impact greu de estimat, insa cu siguranta va avea un efect inflationist", se arata in raport.

Camera Deputatilor a adoptat, luna trecuta un proiect legislativ care modifica Legea 321/ 2009 privind comercializarea produselor alimentare si care impune ca 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor sa provina din lantul scurt de aprovizionare, local sau regional.

Proiectul, criticat dur de reprezentantii retelelor de retail din Romania, nu a fost inca promulgat de presedintele Klaus Iohannis.

Analistii ING estimeaza ca, in urma noilor scaderi de taxe de la 1 ianuarie 2017, deficitul bugetar al Romaniei va urca la 3,7% din produsul intern brut (PIB) anul viitor, in cazul in care se aplica doar masurile deja anuntate, la care se adauga o crestere a salariilor bugetarilor cu 10% in 2017.

Sursa foto: wongwean / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri