Romania va beneficia de la 1 ianuarie de trei miliarde si jumatate de euro de la Uniunea Europeana, pentru pregatirea fortei de munca, bani care vor putea fi accesati de firmele de formare profesionala, a declarat directorul din Ministerul Muncii, Marie Jeanne Ghigea.

Banii provin din Fondul Social European (FSE) si vor fi administrati de catre Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, a spus Marie Jeanne Ghigea.

Fondurile pot fi accesate de organizatii economice sau non-profit, care sa furnizeze servicii de dezvoltare a resurselor umane. Acestia pot depune cereri de finantare fie ca solicitanti individuali, fie in consortii. De asemenea, fondurile mai pot fi accesate de catre licee, universitati, furnizori de formare profesionala acreditati, centre si institute de cercetare, structuri si agentii in coordonarea sau subordinea Ministerului Educatiei, intreprinderi, asociatii sindicale si organizatii patronale, autoritati locale, asociatii profesionale, camere de comert si industrie.

"Fondurile vor fi alocate cu prioritate pentru dezvoltarea capitalului uman din companii, dar si pentru formarea profesionala a persoanelor cu risc crescut de a parasi timpuriu piata muncii", a afirmat, citata de NewsIn, Marie Jeanne Ghigea. "Romania se afla la ora actuala pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste programele de formare profesionala", a adaugat directorul din Ministerul Muncii.

Cei interesati sa contracteze aceste fonduri pentru pregatirea profesionala, vor primi doar 85% din suma solicitata, restul de 15 procente fiind contributie proprie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Cheltuielile casnice ale românilor au crescut cu 14% în pandemie
Setari Cookie-uri