Aproape 90% dintre sefii de companii membre AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania) considera ca investitiile de pe piata locala raspund asteptarilor sau chiar le depasesc, insa autoritatile trebuie sa lucreze mai mult pentru a rezolva probleme vechi precum reforma din educatie, fiscalitatea fudamentata politic, infrastructura deficitara sau coruptia, potrivit unui sondaj AmCham.

Evolutiile recente in plan economic si atingerea unor obiective macroeconomice atrag atentia investitorilor straini catre Romania, tara fiind avantajata in opinia sefilor de companii consultati atat prin localizare si disponibilitatea unei mari varietati de resurse, cat si prin dimensiunea si potentialul pietei.

Astfel, 75% dintre directorii de companii sustin ca Romania ofera numeroase oportunitati de afaceri. Principalul avantaj competitiv este oferit de capitalul uman bine educat la costuri reduse comparativ cu alte piete UE, arata sondajul, realizat in randul a peste 200 de directori de companii (CEO).

Cele mai importante constrangeri mentionate de investitori sunt utilizarea fiscalitatii ca un instrument politic mai degraba decat ca unul economic (87%), lipsa infrastructurii ca obstacol in dezvoltarea afacerilor, dar si coruptia, mentionata de 61% dintre respondenti.

Perspectiva din punct de vedere al investitiilor in Romania este pozitiva, releva sondajul AmCham. Potrivit rezultatelor sondajului, 88% dintre directorii de companii au declarat ca investitiile lor in Romania raspund sau le depasesc asteptarile.

Printre masurile pe care Romania ar trebui sa le implementeze in vederea cresterii gradului de atractivitate pentru investitii, respondentii au mentionat reforma in sistemul educational pentru a include dezvoltarea unor cunostinte aplicate, orientate catre satisfacerea nevoilor pietei, reglementari si legislatie clara, simpla si predictibila, continuarea luptei anti-coruptie si elaborarea unei strategii de crestere economica pentru deceniul urmator.

“Este de datoria noastra sa aducem in atentia autoritatilor semnalele existente in piata si sa venim cu recomandari de politici publice care sa raspunda nevoilor mediului de afaceri in vederea unei dezvoltari sustenabile a Romaniei. Investitorii au nevoie de predictibilitate si stabilitate legislativa pentru a alege sa investeasca”, a declarat presedinte AmCham Romania, Ionut Simion.

Rezultatele sondajului intaresc necesitatea conturarii unui Proiect de tara pentru Romania. AmCham Romania, prin actiunile si recomandarile inaintate factorilor de decizie se pozitioneaza ca un partener-resursa in dialogul public-privat in vederea cresterii competitivitatii economice a Romaniei si substantierii numarului de investitori, a adaugat presedintele AmCham.

AmCham Romania reuneste in prezent peste 400 de companii americane, internationale si locale. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 250.000 de locuri de munca.

Avantaje competitive pentru investitori

  • Resurse umane – forta de munca bine pregatita, educata si cu un cost mai mic decat in alte state din UE
  • Pozitionarea tarii si resursele disponibile
  • Apartenenta la UE si NATO
  • Dimensiunea pietei si potentialul
  • Cota unica de impozitare
  • Potentialul de dezvoltare din agricultura

Constrangeri pentru investitori

  • Coruptia
  • Infrastructura deficitara
  • Fiscalitatea fundamentata politic si nu economic
  • Lipsa de transparenta
  • Lipsa de continuitate a politicilor Guvernului, care conduce la o predictibilitate redusa
  • Administratie publica ineficienta si birocratie

Recomandari pentru a imbunatati competitivitatea Romaniei

  • Reforma in educatie sa includa dezvoltarea de cunostinte orientate spre nevoile pietei
  • Simplificarea si standardizarea taxelor, reducerea unor taxe concomitent cu imbunatatirea colectarii
  • Legislatie simpla si predictibila, cu reforme in administratie, sanatate si politica fiscala
  • Reducerea coruptiei
  • Concentrarea pe dezvoltarea infrastructurii
  • Management mai bun al fondurilor UE
  • Politici coerente pentru atragerea investitorilor si incurjarea antreprenorilor
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri