Planul Romaniei de combatere a pestei porcine a fost aprobat, miercuri, la Bruxelles, fiind admisa masura solicitata de statul roman de a se vaccina porcii crescuti in gospodarii individuale. Surse din cadrul Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au declarat ca vaccinarea va incepe la 1 decembrie 2006.

"Planul de combatere a pestei porcine prevede vaccinarea tuturor porcilor din gospodarii particulare, aceasta masura fiind valabila timp de noua luni", a declarat pentru NewsIn, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. Acesta a precizat ca, pe langa vaccinarea obligatorie a porcilor, se va adopta un plan de prevenire a pestei porcine, care va accentua importanta respectarii normelor de biosecuritate la nivelul gospodariilor. in prezent, autoritatile poarta discutii cu crescatorii de porci pentru definitivarea strategiei.

Acest proiect prevede ca vor exista patru categorii de crescatori de porci. Cei care cresc intre unul si trei porci, nu au voie sa comercializeze carnea. Pentru cei care ingrijesc intre patru si 20 de porci, exista posibilitatea de a vinde carnea la nivel local, insa au nevoie de aviz atat de la primarie, cat si de la vecini.

Daca numarul porcilor crescuti in gospodarie este mai mare de 20, deja se discuta despre microferma. in acest caz, conditiile de biosecuritate sunt mai dure, insa carnea se poate comercializa si in judet. Potrivit presedintelui Autoritatii Veterinare, Marian Avram, vaccinarea porcilor este singura cale de eradicare a pestei porcine de pe teritoriul tarii.

Strategia Autoritatii Veterinare prevede ca vaccinarea va fi obligatorie doar in gospodarii, in cazul fermelor existand obtiunea patronului de a alege pe propria raspundere daca este de acord cu vaccinarea sau nu.

Cu aceasta varianta este de acord si ministrul agriculturii, Gheorhe Flutur, propunand obligativitatea vaccinarii doar in cazul porcilor crescuti in gospodarii particulare, urmand ca dupa sase luni sa se realizeze o evaluare.

Vaccinarea contra pestei porcine atrage restrictii din partea UE, care va interzice exporturile de porci vii si carne nepreparata termic la temperaturi foarte ridicate.

De la inceputul anului pana in prezent Autoritatea Veterinara a cheltuit aproximativ 4.200.000 lei noi din cauza pestei porcine, in timp ce Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale(MAPDR) a acordat despagubiri in valoare de 2.226.507 lei noi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri