Potrivit lui Rotaru, costul total al finalizarii celor doua unitati este de 2,2 miliarde de euro, iar singura modalitate pentru finalizarea investitiilor de la cele doua reactoare o reprezinta implicarea unor companii private. Unitatea numarul 3 a fost construita in proportie de 15%, in timp ce doar 5% din unitatea numarul 4 a fost finalizata, a adaugat directorul din cadrul Nuclearelectrica, care este operatorul centralei de la Cernavoda.

"Participarea unor investitori privati va asigura 30% din suma necesara, restul de 70% urmand a fi obtinut dintr-un imprumut fara garantii guvernamentale, in care vor fi implicati viitori actionari ai societatii", a declatat Rotaru pentru NewsIn.

El a spus ca negocierile din cadrul guvernului privind structura viitoarei societati se vor finaliza in luna ianuarie a anului viitor, iar compania va inregistra noii actionari in luna martie a aceluiasi an. "Firmele care vor deveni actionari ai companiei vor beneficia si de electricitate la pretul de productie", a precizat Rotaru. Printre firmele care si-au anuntat intentia de a deveni actionari la noua societate se numara Alro care doreste sa aloce pentru acest proiect 250 de milioane de euro.

Citeste si:

Intrebat de ce statul roman nu privatizeaza mai mult din companie, Rotaru a raspuns: "Profiturile inregistrate de companie vor fi foarte mari si statul nu vrea sa piarda aceste venituri".

Pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda au ramas in cursa 13 companii si consortii: AES Corporation (SUA), Alro Slatina, TESS Conex- ASAM-Iasi, Ansaldo (Italia) si AECL (Canada), Unit Investments( Luxemburg ) - Dogan Enerji (Turcia), Electrabel (Belgia), Electrica, ENEL (Italia), E.On Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Coreea de Sud) si RWE Power.

Nuclearelectrica a obtinut in primul semestru un profit net de 51,45 milioane de lei (14,5 milioane de euro), in crestere cu 115% fata de perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a crescut, in primele sase luni ale anului 2006, cu 288,68 milioane de lei (aproximativ 103,3 milioane de euro).