Contul curent al balantei de plati a inregistrat dupa primele cinci luni din acest an un deficit de 2,6 miliarde euro, fata de un excedent de 42 milioane euro in perioada ianuarie-mai 2015, in special ca urmare a deteriorarii balantei comerciale si a cresterii puternice a sumelor repatriate de investitorii straini, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, publicate joi. Deficitul la cinci luni a depasit nivelul estimat de guvern pentru intregul an, scrie News.ro.

Contul curent al balantei de plati include sumele incasate si cele platite de Romania in releatiile comerciale cu celelalte state. Balanta veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii straini, a consemnat un deficit de 2,93 miliarde euro in primele cinci luni, fata de doar 1,2 miliarde euro in perioada ianuarie - mai 2015.

De asemenea, balanta bunurilor s-a deteriorat semnificativ, in conditiile in care importurile au crescut mai repede decat exporturile. Astfel, deficitul comercial FOF/FOB a crescut cu 51%, pana la 3,46 miliarde euro in primele cinci luni din 2016, de la 2,29 miliarde euro in aceeasi perioada din 2015.

In schimb, balanta serviciilor si-a majorat excedentul cu 5,7%, la 2,74 miliarde euro in perioada ianuarie-mai 2016. Balanta veniturilor secundare, in care intra si fondurile europene incasate de Romania, a ajuns la un excedent de 1,05 miliarde euro, cu 85 milioane euro mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea deficitului de cont curent continua tendinta de anul trecut, cand deficitul extern al Romaniei a crescut de doua ori si jumatate fata de nivelul din 2014, pana la 1,76 miliarde de euro.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP), organismul pe care isi bazeaza guvernul proiectiile bugetare, estimeaza pentru acest an un deficit de cont curent de 2,08 miliarde euro, in crestere cu 18% fata de nivelul din 2015. Dupa primele cinci luni, defcitul contului curent a depasit cu 25% nivelul estimat pentru intregul an.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri