Investitiile straine directe au insumat in primele cinci luni 1,117 miliarde euro, in crestere cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care firmele cu capital strain au rambursat imprumuturi catre companiile-mama de 592 milioane euro, potrivit datelor publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In perioada ianuarie-mai 2015, investitiile straine au fost de 970,1 milioane euro, potrivit calculelor News.ro pe baza statisticilor lunare revizuite ale BNR.

"Investitiile directe ale nerezidentilore in Romania au insumat 1.117 milioane euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 1.709 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 592 milioane euro", a precizat Banca Nationala.

Potrivit seriilor lunare publicate de banca centrala, investitiile straine au fost de 100,5 milioane euro in ianuarie, de 219,2 milioane euro in februarie, 534,6 milioane euro in martie, 32,4 milioane euro in aprilie si de circa 230 milioane euro in luna mai.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 25%, pana la putin peste 3 miliarde de euro, de la 2,42 miliarde de euro in 2014.

Citeste si:
Increderea investitorilor straini in Romania s-a prabusit!
Ce reclama investitorii...

Investitiile straine directe sunt considerate cele mai benefice investitii realizate de companii straine intr-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung si au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei s salariilor.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
10 Years Challenge: Indicatorii economici ai Romaniei in 2008 si 2018