Cresterea rapida a deficitului de cont curent, care a ajuns la 2,6 miliarde de euro dupa primele cinci luni din acest an, si a celui bugetar, estimat sa se apropie de plafonul de 3% din produsul intern brut (PIB) la finalul anului, fac improbabila majorarea ratingului suveran al Romaniei in 2017, asa cum se estima anterior, arata un raport al grupului financiar ING, publicat joi.

Datele publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca deficitul contului curent al balantei de plati a urcat dupa primele cinci luni din acest an la 2,6 miliarde euro, fata de un excedent de 42 milioane euro in perioada ianuarie-mai 2015, in special ca urmare a deteriorarii balantei comerciale si a cresterii puternice a sumelor repatriate de investitorii straini.

Contul curent al balantei de plati include sumele incasate si cele platite de Romania in relatiile comerciale cu celelalte state, scrie News.ro.

"Deficitul de cont curent a ajuns la 1,6% din PIB la finalul lunii mai 2016, comparativ cu -1,1% la sfarsitul lunii aprilie si cu un nivel echilibrat in perioada ianuarie-mai 2015, ca urmare a unui ciclu puternic stimulat de consum si intarzierii platii subventiilor agricole europene. Tendinta de deteriorare puternica atat a deficitului bugetar, cat si a celui extern inseamna ca imbunatatirea ratingului in 2017 incepe sa para putin probabila", scriu analistii ING.

Romania are calificative cu recomandare de investitii (investment grade) de la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara, insa toate notele sunt chiar pe ultima treapta a categoriei investment grade.

Citeste si:
Deficitul balantei comerciale a ajuns la 10 MILIARDE de euro
Deficitul balantei comerciale...

Astfel, Romania are calificativ BBB-, cu perspectiva stabila, de la Standard and Poor's (S&P), Baa3, cu perspectiva pozitiva, de la agentia Moody's si BBB-, cu perspectiva stabila, de la agentia Fitch.

Cresterea deficitului de cont curent, din primele cinci luni, continua tendinta de anul trecut, cand deficitul extern al Romaniei a crescut de doua ori si jumatate fata de nivelul din 2014, pana la 1,76 miliarde de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Lime introduce in Romania serviciul de abonament saptamanal