In luna august 2006, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1122 lei, egal cu cel realizat in luna precedenta.
Castigul salarial mediu nominal net realizat in luna august a fost de 841 lei, in scadere usoara (-0,1%) fata de luna precedenta, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari valori cele ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (2326 lei), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobile (509 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna august 2006 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum a fost de 100,0%. Anual se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie).

Cresteri pe diferite sectoare economice ale castigului salarial mediu net, in luna august 2006 fata de luna precedenta, s-au datorat acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari. Cea mai mare crestere (peste 15% fata de luna precedenta) s-a inregistrat in industria miniera. Cresteri intre 5% si 10% s-au inregistrat in activitatile: industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari si industria metalurgica.

Cresteri mai mici (intre 1% si 5%) au fost in: extractia hidrocarburilor si servicii anexe, industria altor mijloace de transport, constructii, productia de mobilier si alte activitati industriale n.c.a., industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de masini si echipamente, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, transporturi aeriene, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, transporturi pe apa.

Scaderile fata de luna precedenta ale castigului salarial mediu nominal net din unele activitati au fost determinate de acordarea de prime in luna anterioara sau de realizarea unei productii mai mici. Castigul salarial mediu net a scazut cu mai mult de 5% in activitatile: industria mijloacelor de transport rutier, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii precum si in activitatile de asigurari.

Scaderi cuprinse intre 1% si 5% s-au inregistrat in activitatile: posta si telecomunicatii, industria de masini si aparate electrice, edituri, poligrafie si reproducerea pe suporti a inregistrarilor, intermedieri financiare, invatamant, tabacirea si finisarea pieilor, activitati anexe si auxiliare de transport, fabricarea substantelor si a produselor chimice, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, captarea, tratarea si distributia apei, sanatate si asistenta sociala.

Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 8,1%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 91,1%, egal cu cel inregistrat in luna iulie 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri