Programul National de Dezvoltare Rurala 2020 le ofera sansa agricultorilor de a depune cereri de finantare in cadrul a doua submasuri, prin care primesc bani europeni pentru proiecte de investitii in activitati neagricole derulate in mediul rural. Solicitantii au la dispozitie in acest an, pentru cele doua submasuri, 158 milioane de euro, a anuntat Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale. ( AFIR).

Din suma totala, 73 de milioane de euro sunt alocati pentru finantarea 100% nerambursabila a planurilor de afaceri prin submasura „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”. Beneficiarii care depun proiecte de investitii pot primi 50.000 euro sau 70.000 euro pe proiect, daca planul de afaceri prevede activitati de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism, conform News.ro

Investitiile eligibile in cadrul acestei submasuri pot asigura infiintarea si dezvoltarea de microintreprinderi si intreprinderi mici in sectorul non-agricol din zonele rurale. Ca tipuri de investitii, acestea pot fi:

  • fabricarea produselor textile si a incaltamintei
  • prelucrarea lemnului
  • productia si furnizarea de energie electrice
  • activitati de servicii informatice
  • activitati de creatie si interpretare artistica
  • activitati de design specializat etc.

De asemenea, 85 de milioane de euro sunt alocati pentru finantarea cu pana la 90% nerambursabila a proiectelor de investitii prin submasura „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”. Aici sunt sprijinite financiar microintreprinderile si intreprinderile mici din mediul rural, care isi creeaza sau dezvolta activitati non-agricole in zonele rurale. Sprijinul public nerambursabil este de 70%, existand posibilitatea de a se majora la 90%, in anumite conditii prevazute in ghidul solicitantului.

Agricultorii pot obtine pana la maximum 200.000 euro pe proiect pentru:

  • activitati mestesugaresti (activitati de artizanat si alte activitati traditionale non-agricole – olarit, brodat, prelucrare manuala a fierului, lanii, lemnului, pielii)
  • investitii pentru producerea si comercializarea produselor non-agricole (produse textile, imbracaminte, articole de marochinarie, articole de hartie si carton, chimice, farmaceutice)
  • investitii asociate cu industria metalurgica (fabricarea de constructii metalice, masini, utilaje si echipamente)
  • investitii legate de furnizarea de servicii

Cererile de finantare se depun online pe pagina oficiala a AFIR. Pentru cele doua submasuri, sesiunea de primire a proiectelor este deschisa intre 28 iulie si 30 noiembrie.

Citeste si:
Imobiliare, bursa, bitcoin sau aur? Care a fost investitia anului 2019
Imobiliare, bursa, bitcoin...

Sursa foto: mavo / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Evertoys a atras 150.000 de euro prin Seedblink.com