Romania are o sansa importanta de a reduce semnificativ decalajul de dezvoltare fata de statele din vestul Europei si chiar fata de unele tari din Europa Centrala si de Est, iar aceasta este educatia, considera Christophe Dispas, profesor la una dintre cele mai prestigioase universitati de business din Europa. Pe langa educatie, Romania ar trebui sa acorde atentie si infrastructurii, recomanda profesorul francez.

"Cred ca prima componenta care trebuie dezvoltata mai mult, pentru ca Romania are deja unele realizari, este educatia. Singurul mod in care o economie emergenta poate avansa este sa aiba oameni educati, care sa aiba abilitati, sa se dezvolte in tara lor si sa o ajute astfel sa se rididce la un nou nivel", a declarat Christophe Dispas, profesor la SKEMA Business School, din Franta, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Romania are chiar si in prezent un sistem de educatie care produce in unele domenii profesionisti la nivelul celor din zona euro, insa lipsa banilor poate crea un cerc vicios intre declinul educatiei si evolutia economiei.

"Din cea am vazut in Romania, sunt sigur ca nivelul educatiei este mult mai bun decat in alte tari emergente. Ma gandesc la abilitatile lingvistice solide sau la scolile de medicina. Deci exista intr-o oarecare masura o masura a calitatii (sistemului de invatamant, n.r.), deoarace aceste persoane isi gasesc locuri de munca in zona euro", a afirmat Christophe Dispas.

Chiar daca scoala din Romania produce in anumite domenii profesionisti la nivelul zonei euro, exista inca probleme majore, precum lipsa banilor din sistem, abandonul scoalar sau accesul dificil la educatie pentru multe categorii ale societatii.

"Persista insa problema celor care trebuie sa aiba acces la educatie. Exista poate un anumit cerc vicios: o lipsa de bani care duce la bariere pentru educatie, ceea ce la randul sau conduce la o situatie in care nu se creeaza valoare economica pe termen lung. Asa ca investitiile in educatie ar trebui sa fie destul de solide", a spus profesorul Christophe Dispas.

Infrastructura deficitara – vesnica problema a Romaniei

"Un alt punct important ar fi infrastructura, care trebuie sa permita tarii sa fie mai dinamica din punct de vedere economic. Per ansamblu, cred ca Romania este una dintre tarile in care ne putem astepta la imbunatatiri in anii care vor urma, intrucat are o pozitie mai buna decat alte tari emergente. Exista insa multe de facut, iar UE poate ajuta in aceasta privinta", potrivit profesorului francez.

In contextul aderarii la zona euro, astfel de masuri sunt necesare

Christophe Dispas conduce departamentul de Finante si Contabilitate la SKEMA Business School, din Franta. Experienta acestuia in sectorul financiar depaseste 16 ani, perioada in care s-a aflat inclusiv la conducerea unor fonduri de investitii sau a diviziei de administrae de active HSBC Dewaay.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri