Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat duminica, la Digi24, ca de la 1 noiembrie 2015 si pana in august rata de absorbtie a fondurilor europene a crescut cu 20%, precizand ca se asteapta ca in martie 2017 exercitiul fianciar pentru perioada 2007-2013 sa fie incheiat cu o rata de 80%.

”Au intrat in tara de cand Dacian Ciolos este prim-ministru 3 miliarde de euro. Bani intrati efectiv in tara, absorbtie pe exercitiul 2007-2013. Am ridicat rata de absorbtie cu 20%. 2,9 miliarde era la 31 iulie. 20% absorbtie salt de la 1 noiembrie pana la 8 august anul acesta. Adica Ponta l-a lasat la 58%, noi l-am dus inca 20% in plus”, a spus Ghinea, la Digi24, potrivit News.ro.

El a mai spus ca estimeaza ca la finalul acestui ani in Romania sa fie cheltuiti 3,4 miliarde de euro din fonduri europene.

”Probabil ca vor fi 3,4 miliarde (n.r. - euro) estimam. Dar finalul lui 2016 nu este atat de importat cat e martie 2017. In martie 2017 este data la care ar trebuie sa inchidem programele operationale 2007-2013. Scenariul pe care lucram acum e o rata de absorbtie de 80%. Deci sa inchidem pe 80% rata de absorbtie. Se poate face daca pastram ritmul in care sa emitem facturi la Comisia Europeana. Asta e pe inchidere”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

Ghinea a explicat ca in acest moment ne aflam intre doua exercitii financiare, adica 2007-2013 si 2014-2020. ”Pentru exercitiul nou e important si proiecte lansam si de asta va spun: sunt 13 miliarde lansate per total, dintre care 7 (n.r. - miliarde euro) de cand am venit eu. Altele mau fost lansate de doamna Aura Raducu, altele de Marius Nica, fostul ministru. Eu am reusit sp lansez sapte miliarde din 13”, a mai spus Ghinea.

Referitor la rata de absorbtie a fondurilor europene din exercitiul financiar 2014-2020, Ghinea spune ca Romania a atins 1%. ”Am atins 1% in august, dar media europeana e de 1,5%. (..) Stiti cand au fost primele plati, rambursari de fapt? (...) Nimic nu ne impiedica sa facem aceste proiecte din avansul de la Comisie. Avem 1,6 miliarde de euro de la Comisie pe care inca nu i-am consumat”, a mai spus ministrul.

Ghinea a mai precizat ca principala problema cu care se confrunta Romania in acest moment in ceea ce priveste fondurile europene este acreditarea autoritatilor de management.

”Cand termini acreditarea autoritatilor de management atunci incepi sa faci rambursari dincolo de avansul pe care il avem deja in tara. De asta eu spun ca e o disputa pur politica si artificiala pentru ca toate statele europene sunt in jur de 1% pentru ca toate sunt in proces de acreditare. Noi suntem in urma cu procesul de acreditare. (...) Pana sa vin eu au stat toti zicand un fel de totul sau nimic. Facem toata acreditarea o data, facem tot sistemul IT o data. Se acumulau intarzieri”, a mai spus Ghinea.

Sursa foto: symbiot / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri