Deficitul bugetar va fi de 2,5% din PIB, in 2007, iar alocarile bugetare vor incuraja investitiile in proiecte de dezvoltare, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa intalnirea cu seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe. Tariceanu a mai afirmat ca fondurile nefolosite de ministere in 2006 vor fi realocate altor ministere pentru finantarea de investitii, "pentru a se evita ca acei bani sa alimenteze consumul".

Mensbrugghe, aflat intr-o vizita de doua zile la Bucuresti, s-a intalnit ieri cu primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la Palatul Victoria, urmand ca marti sa aiba o dicutie si cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. "Romania are o evolutia economica excelenta, in 2006, datorita politicii fiscale, a cresterii reduse a preturilor administrate si a politicii salariale", a declarat, citat de NewsIn, seful misiunii FMI in Romania.

Potrivit comunicatului guvernului, aprecierea oficialului FMI se bazeaza pe cresterea economica de peste 7% si continuarea dezinflatiei, singurul element de preocupare fiind cresterea deficitului de cont curent. Recomandarile lui Mensbrugghe vizeaza mentinerea deficitului bugetar si a politicii salariale in limite care sa incurajeze cresterea economica sanatoasa. in replica, Tariceanu a declarat ca "nu se va produce nici o relaxare, nici in politica fiscala si nici in cea salariala".

Intalnirea se inscrie in procedura de vizite bianuale pe care reprezentantii FMI o aplica pentru tarile membre ale Fondului, care nu au acord stand-by. Urmatoarea misiune a FMI va sosi in Romania in februarie 2007, in timpul vizitei oficiale, vor avea loc consultarile anuale dintre autoritati si expertii FMI, in baza articolului IV al Regulamentului FMI. Romania a ramas sub monitorizarea FMI, fara conditionari stricte, dupa cum prevede articolul IV, dupa ce Acordul cu institutia financiara internationala s-a incheiat pe 7 iulie 2006.

Acordul cu FMI, de tip stand-by, semnat in vara anului 2004, a fost incheiat pentru o perioada de doi ani, si s-a finalizat in vara lui 2006. incepand din toamna anului trecut, in urma unei vizite a ministrului Vladescu la Washington, relatiile Romaniei cu FMI au fost inghetate, dupa ce, pe tot parcursul lui 2005, au existat tensiuni intre cele doua parti. Motivul neintelegerilor dintre FMI si executivul de la Bucuresti a fost introducerea cotei unice de impozitare care a produs, in opinia oficialilor de la Washington, un minus de venituri la bugetul de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri